КТ Подкрепа: Здравословното хранене в училищата е мираж!

От КТ "Подкрепа" са на мнение, че в училищата липсва всякакво здравословно хранене

В Проекта за закон за предучилищното и училищно образование липсва грижата за здравословното и физическото развитие на децата и учениците, алармират от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". От там разпратиха до медиите своето становище за това, как се осъществява храненето в училищата и дали то отговаря на здравословните стандарти.

В сега съществуващата Наредба за ученическото хранене са посочени задължителни условия за състава и качеството на храната за учениците. Има забрана за предлагане и продажба в училищата на нездравословни храни, като чипс, сметани, сухи супи и др. Според КТ "Подкрепа", наредбата е добро пожелание и мираж, храненето в училищата е хаотично, без обезпечени финансови средства за издръжка – заплаща се от родителите.

Такива закуски се предлагат в момента на децата от предучилищния етап

Безплатните закуски за децата от предучилищните групи и начален етап са със средства по министерско постановление, струват на 0,45 ст. с ДДС на ден. Размерът на тези средства не отговаря на една здравословна и качествена закуска, смятат синдикалистите. Учениците изхвърлят тестените закуски в кошчетата и бягат до близките хранителни магазини, закусвални, павилиони и др.

Даннните за страната сочат, че повече от половината от училищата нямат ученически столове. За учениците след пети клас няма държавни средства за поевтиняване на храната, а три пъти в седмицата редовните часове приключват след 13.30 часа, без да имат шанс за здравословен обяд.

В сега действащата наредба е забранена продажбата на на нездравословни храни, като чипс, сметани, сухи супи и др.

 От "Подкрепа" се натъкнали и на факти, свързани с физическото възпитание на подрастващите у нас. Липсата на достатъчно салони, липсата на отопление в тях, както и стара материална база. Около 30% от учебните заведения използват класни стаи за физкултурни салони. Някои от тях просто не провеждат физическо възпитание, а го заместват с други учебни предмети, твърдят синдикатите.

От „Образование“ ще настояват в проекта да намери място задължението за здравословното хранене на учениците във всички класове и да има държавен финансов стандарт за това. Да има задължително ученически стол във всяко училище и за финансов стандарт за тази цел. Ако държавата абдикира от това си задължение, да се изпише изрично, че родителите финансират този процес, защото често учениците са в училище в рамките на 10 часа от 8 до 18 часа, като консумират само нездравословни храни, заявяват още от "Подкрепа".

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини