Най-яките зъби

Едва ли някой може да преположи, но се оказва, че зъбите на коремоногите мекотели морски чинийки(лепки) са най-здравия биоматериал на Земята.

Яките зъби са миниатюрни. С тях черупчестото мекотело изчопля храната си - водорасли, от скалите. Толкова са яки, че издържат налягане, еквивалентно на това, при което въглеродът се превръща в диамант в земната кора. Учените са във възторг. Зъбите се състоят от миниатюрни влакна от железния минерал гьотит, поставени по определен начин върху белтъчната основа. По аналогичен начин въглеродните влакна се използват, за да се придаде якост на пластмасата. Само че коремоногите мекотели водят с много точки.  Те издържат около пет гигапаскала. Нагледно доктор Барбер от университета на Портсмут обяснява, че такъв зъб можем да си представим като един-единствен макарон, на който спокойно може да виси половин тон захар.

Тази якост на материала се обяснява с качеството на тънкото минерално влакно - то няма пукнатини, дупчици или други такива дефекти, които да отслабят структурата. Именно на това свойство инженерите трябва да обърнат внимание и да направят по-тънки въглеродните влакна.

Patella vulgata, представители на Patellogastropoda, коремоногите със зъби по-здрави от всеки дриг биоматериал
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини