ИД иска да продава трупове на кюрдски бойци

Джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) иска да продаде труповете на убити от нея кюрдски бойци като нов източник на финансиране, твърди германска медия, цитирана от Франс прес.

Неделното издание на вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" се позовава на източници от кюрдските сили за сигурност. Според тях ИД оценява телата на убитите кюрдски бойци на между 10 000 и 20 000 долара.

Малко вероятно е, отбелязва същевременно германският вестник, джихадистката групировка да се занимава с трафик на органи, тъй като не притежава необходимия медицински, технически и логистичен капацитет.

Джихадисти избиха 150 души в масова екзекуция в Ирак

"Ислямска държава" иска да прибегне до този нов източник на финансиране в момент, когато е тежко засегната от кампанията на оглавяваната от Съединените щати международната коалиция срещу нея, отбелязва АФП. Джихадистката групировка бе лишена в последно време от голяма част от приходите си от контрабанда на петрол и антики.

Голяма част от контролираната от ИД петролна инфраструктура е била унищожена при бомбардировки на международните сили, а контролът над незаконния износ бе затегнат в съответствие с резолюция на Съвета за сигурност на ООН. В резултат джихадистката групировка продавала един барел петрол за между 10 и 20 долара, пише "Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг" в броя си, който ще излезе утре.

Според експерти ИД е намалила с до две трети възнагражденията, които плаща на своите бойци.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини