Стефан Димитров: Ако няма болница, няма да има перспектива за димитровградската индустрия!

Темата за болницата коментира на среща с медиите днес Стефан Димитров

"Неохим" не може без болницата. В момента, в който се закрие болницата, "Неохим ще има много проблеми" - това заяви на пресконференция днес председателят на ОбС Стефан Димитров. Срещата с медиите бе по повод предстоящата на 26 февруари сесия на местния парламент. Две от точките в дневния ред засягат актуалното положение в тукашното здравно заведение.

Според Димитров, "Неохим" винаги ще отстоява да има болница, както и останалите предприятия като ТЕЦ, "Пролет" и др., защото при всеки един проблем или инцидент, хората ще трябва да пътуват до Хасково или Ст.Загора. Това създава неблагоприятни условия за живот в Димитровград и за всеки един млад човек или квалифициран специалист."Ако няма болница, няма как да има перспектива за индустрията тук", бяха думите на Стефан Димитров.

Той защити работещите в здравното заведение лекари, като каза, че там има добри специалисти, но в интернет пространството имало предимно негативни коментари на тази тема.

"Ако има хора в болницата, които искат да точат Здравната каса, то работата на управителя е да ги отстрани", заяви шефът на местния парламент. 

Болницата, до колкото сме чували има 3 000 000 лв., но при нас в Общинския съвет информация не е постъпвала, въпреки, че я искахме, каза още Димитров. Посочи и имената на две фирми, към които болницата има задължения за над 96 000 лв.

На сесията на Общинския съвет този четвъртък ще присъства управителят на МБАЛ "Св.Екатерина" д-р Матей Матеев. Тогава, според Димитров се очаква да се разбере точно колко са задълженията на болницата и има ли план за разсрочване.

Две докладни, свързани с димитровградското здравно заведение ще гледат общинарите в четвъртък. Едната внася Димитров и тя е свързана със задълженията на МБАЛ към НАП, които трябва да бъдат погасени. Докладна внася и шефът на здравната комисия д-р Вълчо Митрушев, който настоява Общината да стане гарант за кредит на болницата в рамките на 1 000 000 лв.

"За съжаление, този 1 000 000 трябваше да го изтеглим преди 3 години, когато задълженията на болницата бяха 1 000 000 лв. Тогава неведнъж алармирах, че това нещо трябва да стане. В случая сега ще се създаде възможност за корупционна практика", смята Стефан Димитров. Според него, няма програма за разсрочване и не е ясно на кой ще се разплаща.

Шефът на ОбС е на мнение, че Общината може да гарантира не 1 000 000 лв, а 3 000 000 лв., така че да бъдат погасени всички задължения към този момент на здравното заведение. "Ако изтеглим този 1 000 000 лв. ще увеличим задълженията на болницата с още близо 400 000 лв., защото ще се трупат лихви и неустойки", е позицията на Димитров.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини