Великденските добавки ще зависят от размера на пенсията

Размерът на индивидуалната пенсия ще бъде отчетен при определянето на великденската добавка, която ще се финансира за сметка на правителството.
Това каза пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БТА. По думите му това е подход, който е ползван и при други подобни ситуации.

"Най-вероятно няма да получат всички пенсионери, ще се отчита размерът на пенсията. Все още се обмисля какъв да бъде подоходният критерий за подпомагане на най-бедните възрастни хора", каза Горанов, цитиран от БНР.

Вчера премиерът Бойко Борисов анонсира, че 50 млн. лева от хазната ще бъдат използвани за великденски добавки.

„Въпреки кризата, въпреки тези дупки в бюджета, дадохме коледни надбавки. Сега приходите са по-добри в тези два месеца. Казал съм на финансовия министър да готви постановление за Великден - 50 милиона", каза премиерът.

Миналата година коледни добавки получиха част от пенсионерите - само тези с доходи до 286 лева. Така през декември над 1 200 000 души получиха по 40 лева.

Държавата ще търси пари за великденски добавки за пенсионерите, обяви още в средата на януари вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Държавата може да прави плащания само с половин милиард лева от целия фискален резерв, заяви още министър Владислав Горанов по време на разгорещена дискусия за дълга в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Към края на януари в резерва има над 7 млрд. лева, но по-голямата част от тях са блокирани в Сребърния фонд и т. нар. ядрени фондове, от които държавата няма право да харчи към момента. Над 1,3 млрд. лева са европейските средства, които трябва да ни бъдат възстановени, но все още не са пристигнали от Брюксел, обясни Горанов.

800 млн. лева е държавният депозит в Първа инвестиционна банка, отбеляза още министърът.

"Аз не смятам, че в момента е редно да оказваме натиск върху банката да ги връща, първо, не е така договорът между Министерството на финансите и банката, и второ, честите опити да бъде правен натиск върху банковата система ме кара да мисля, че е по-добре да се забрани и аз съм забранил на Първа инвестиционна банка да връща средства в момента на българското правителство. Като мине малко време и се успокоят нещата, ще си влезем в графика на възстановяване", заключи по темата Владислав Горанов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини