Гарантират нов заем за димитровградската болница, сметките й остават блокирани

Бурни дебати белязаха докладната за това Общината да стане гарант на болницата за нов заем от 1 000 000 лв.

Община Димитровград да стане гарант на МБАЛ "Св.Екатерина" за отпускане на кредит от 1 000 000 лв. одобри днес Общинския съвет. Предложението на председателя на Здравната комисия д-р Вълчо Митрушев бе подкрепено от 27 общинари, 1 гласува против.

Темата за състоянието на димитровградската болница за пореден път отприщи страстите в зала "Гросето" по време на днешното заседание. Споровете, продължили повече от час започнаха с темата за наложения преди дни запор на МБАЛ от фирма "Неохим".

Стана ясно, че и към момента той продължава да действа. Както писахме, ръководството на болницата се е срещнало с това на "Неохим", където е било постигнато устно споразумение. Такова обаче не е било подписвано. Разяснения по темата даде управителят д-р Матей Матеев на въпрос на Галина Чингарова (ГЕРБ).

Кметът Иво Димов се включи в дебатите, като държеше да се уточни, че работещите в болницата няма да получат възнагражденията си заради наложения запор. "Прекрасно и това ако не е скандал!", възкликна градоначалникът.

Пространно изложение за дългогодишните проблеми на здравното заведение и напражението сред работещите там, задълженията към НАП и водените разговори за разсрочването им припомни д-р Митрушев. Той уточни, че докато не се преведе дължимата сума към Агенцията по приходите от не внесени здравни осигуровки, персоналът в МБАЛ ще е без заплати. 

Управителят д-р Матеев и зам управител д-р Палашев също участваха в дебатите

В дебата се включи и шефът на ОбС Стефан Димитров, според който ръководството на здравното заведение не е намерило начин по-рано да търси контакт с "Неохим", за да не се стига до блокиране на сметките. "Предполагам, че това не е единствения запор откакто сте управител", обърна се Димитров към д-р Матеев. Стана ясно, че има общо 8 такива случай. "Но нито един не е от димитровградска фирма", държеше да се уточни кметът Димов. Той се обърна към председателя на ОбС с думите, че вкарва политика в болницата. Димитров контрира, че запор се вдига при сключване на писмено споразумение, а такова няма.

"Болницата не е на мен, на председателя и или на някои друг, тя е на хората от Димитровград", емоционалнто се изказа Димов. Заяви, че Общината ще преведе дължимата от болницата сума на "Неохим" в размер на над 46 184 лв.

"Имам чувството ,че "Неохим" имат крещяща нужда да получат тези пари, след празниците ще ги преведа", заяви градоначалникът. На коментар от залата, че това няма как да стане законово, Димов отговори, че ще се разбере с държавата.

Вносител на докладната бе шефът на Здравната комисия в ОбС д-р Вълчо Митрушев /в дясно/

В споровете своята позиция изразиха Данчо Данев (ЗНС), Катя Панева (Да за Димитровград), Тодор Ташев (Да за Димитровград) като обединяващото мнение, че здравното заведение отново е намесено в политиката, а на него му е нужно спокойствие за да работи.

Този заем ще даде на болницата възможност да фукционира нормално в следващата една година, има разработен и погасителен план, увери зам.управителят д-р Палашев, също присъствал на дебатите в залата.

 Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини