И митничарите ще могат да разследват измами с ДДС, валута и акцизи

Министерството на финансите предлага и митничарите да могат да разследват измами с ДДС. Това е записано в проект на ведомството за промени в Закона за митниците, публикуван на сайта му. В него се посочва, че приходите в държавния бюджет от акциз и ДДС при внос се контролират от митниците. Когато се установи престъпление, свързано с двата данъка обаче, по сега действащия НПК митничарите не могат да се занимаят с разследването поради липса на компетентност.

Според вносителите с предлаганото изменение се цели по-голяма бързина и ефективност при разкриването на престъпления, свързани с избягването и неплащането на акциз и ДДС в големи размери, поради взаимодействието между контролния и разследващия орган, които са в едно и също ведомство, мотивират предложението си вносителите.

С промените се предлага още на митническите органи да могат да издирват занимаващи се с контрабанда, извършващи валутни престъпления и продаващите акцизни стоки без бандерол.

"Липсата на такива правомощия създава непреодолима пречка дейността по възлагането на разкриването на извършителя в досъдебни производства, водени срещу неизвестен извършител, да бъде възлагана на митническите органи", посочват вносителите.

Те допълват, че по този начин ще има по-ефективно взаимодействие между издирващия и разследващия орган. В момента в хода на разкриване на престъпленията, митничарите имат разследващи правомощия, а право да извършват оперативно-издирвателни дейности - служители на МВР. Това обичайно води до забавяне на производството.

С измененията се предлага още да се съкрати процедурата по събирането на неиздължени публични вземания. Действащата в момента процедура при принудително събиране на задължения към бюджета предвижда митничарите за разлика от данъчните издават два документа, които представляват отделни административни актове - (решение и постановление, които се обжалват поотделно.

С проекта се предлага издадените решения от митниците, с които се определя длъжника и размера на публичното държавно вземане да служи като изпълнително основание за принудително събиране на установените вземания. Предвижда се освен това решенията да подлежат на предварително изпълнение и обжалването им да не спира тяхното изпълнение.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини