Айфеловата кула се превърна в електроцентрала

Най-голямата забележителност на Париж - Айфеловата кула, вече работи и като електроцентрала, след като във вторник на нея бяха монтирани две вятърни турбини. Инсталирането им е част от мащабния проект за обновяването на кулата.  

Проектът се осъществява от американската фирма Urban Green Energy (UGE), чиито представители уточняват, че монтираните турбини са с капацитет от 10 000 kWh електроенергия годишно. Това е напълно достатъчно да захранва с електричество всички търговски обекти, които работят на първия етаж на кулата.  

Турбините са почти безшумни и са боядисани в цветовете на кулата, за да се слеят с конструкцията й. Мястото, където са разположени те - на около 122 м над повърхността, е специално подбрано, така че да улавя постоянните въздушни течения. 

Според изпълнителния директор на UGE Ник Блитърсуик монтирането на турбините на тази туристическа забележителност ще накара много хора да се замислят за използването на възобновяеми енергийни източници и ще подобри екологичната култура на много нейни посетители. 

Модернизацията на кулата включва още инсталирането на LED светлини и 10 кв. м соларни батерии, с които се осигуряват част от топлинните нужни на два от павилионите на кулата. На нея вече работи и система за използването на дъждовната вода. 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини