В Испания арестуваха 8 души, воювали на украинския фронт

Испанската полиция задържа тази сутрин 8 души, обвинени, че са пътували до сепаратистки Донбас в Източна Украйна, за да се бият рамо до рамо с проруските бойци.
Вътрешното министерство заяви в комюнике, че арестите са извършени едновременно в шест региона от страната, предаде АФП, цитирана от БТА. 

Според източник, близък до следствието, става дума за "проруски" настроени хора "от крайната левица", вдъхновени от интербригадите. 

"Тези хора са задържани, след като са участвали в конфликта в Донбаския регион, съответно са обвинени в различни правонарушения", съобщиха от испанското вътрешно ведомство. 

Заподозрени са в притежание на бойни оръжия, съучастие или помагачество в убийство, нарушаване на неутралитета на испанската държава в този конфликт. 

Според източника на АФП арестуваните са качили в интернет видеозаписи, на които позират с бойни оръжия и се хвалят с включването си в редиците на сепаратистите. Интербригадите от времето на гражданската война в Испания (1936-1939 г.), действали срещу войските на Франсиско Франко, са наброявали според оценки към 35 000 бойци. Примерът им все още вдъхновява левоекстремистки движения в тази страна, отбелязва АФП. 

Агенцията е открила техен сайт, приканващ своите симпатизанти да заминат за украинския фронт, където да воюват срещу "раковата болест на фашизма", уж завладял Киев. 

Порошенко: Заплахата от изток остава

Украинският президент Петро Порошенко каза, че военната заплаха от изток остава дори при спазване на мирното споразумение между правителствените сили и сепаратистите в Източна Украйна, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

"Дори при най-оптимистичния сценарий . . . военната заплаха от изток, за съжаление, остава", заяви Порошенко, визирайки непряко Русия, и отбеляза, че "ще са нужни постоянни усилия за укрепване на отбранителните способности на държавата". 

По думите му украинската армия е готова във всеки момент да върне тежкото въоръжение на изходните позиции заради нарушаване на Минските договорености. 

"Вчера ние започнахме да изтегляме част от тежкото въоръжение от разграничителната линия в изпълнение на Минските договорености. Но това е първа пробна стъпка, само начало на изпълнение на плана от Минск", каза държавният глава в реч в Националния университет за отбрана, като отбеляза, че мирните договорености продължават да се нарушават.

Трима убити след 48 ч. без човешки загуби

Същевременно говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрий Лисенко съобщи, че 3-ма украински военнослужещи са били убити и седем - ранени, в сражения с проруските сепаратисти през последните 24 часа. 

Силите на Киев дадоха тези жертви след денонощия без човешки загуби. Това отново поставя под въпрос спазването на прекратяването на огъня в Източна Украйна след появилите се през последните дни надежди. 

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини