Селска полиция ще пази хора и реколта

Създаване на селска полиция, която да пази не само фермите и насажденията, но и възрастните хора, от набезите на крадците, както и старите къщи - за това ще настояват представителите на Асоциацията на българските села през тази пролет.
„Създаването на селска полиция е наложително за защитаване на имуществото, реколтата и интересите на агробизнес фирмите и хората в селските райони", заяви председателят на Асоциация на българските села Борислав Борисов в интервю за Дарик радио. В съседна Румъния от години функционира селска полиция Policia rurale, която включва средно по един участък с една патрулна кола на всеки четири-пет големи села.
„Във всичките 33 региона, в които проведохме срещи, имаме подкрепа за създаването на селска полиция - както от земеделците, така и от кметовете. Темата е много сложна. Затова ще поканим представители от Румъния, където от години функционира селска полиция, да споделят своя опит - как се финансира и как функционира", каза Борисов. По думите му след проучвания са установили, че тази полиция може да бъде под формата на публично-частно партньорство, което е най-евтиният вариант за бюджета на държавата. По този начин може да се използват охранителните структури по села. „Не изключваме и възможността да бъде изцяло държавна или изцяло частна структура. Едно е сигурно - селска полиция трябва да има. Тя би гарантирала както реколтата на фермерите, така и имуществото на хората в селата и ще спомогне за намаляването на пътните инциденти по пътищата в селата. Над 65% от тежките катастрофи стават край селата", добави Борислав Борисов.

Източник: http://www.cross.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини