Кабинетът решава за строежа на оградата към Турция

На редовното заседание на МС днес се очаква  правителството да делигира отговорност за строежа на оградата по българо-турската граница на губернаторите на три области. Трима областни управители-на Хасково, Ямбол и Бургас ще отговарят за построяването на 82-километровото телено съоръжение.

В началото на януари депутатите приеха промени в Закона за обществените поръчки, с които става възможно изграждането в най-кратки срокове на оградата. Плановете са новото съоръжение да бъде много по-солидно в сравнение с изградените по времето на правителството на Пламен Орешарски 33-километра заграждение по браздата с южната ни съседка.

Според изчисленията на премиера Бойко Борисов дострояването на оградата ще струва около 90 млн. лева. За сравнение първите 30 км от съоръжението излязоха общо малко над 7 млн. лева.

За продължението на оградата МВР трябваше да  изготви проекта, а областните управители да изберат изпълнителите. Парламентът обаче  даде възможност това да се направи без обществена поръчка заради спешността на задачата.

Очаква се днес правителството да възложи документално на губернаторите отговорността за строежа на оградата. Областните управители вече са запознати с плановете, обясни областният на Хасково Добри Беливанов.„Съгласен съм с проекта, направен от МВР. Смятам, че ще можем да се справим в срок със задачата, особено след като е обявена за спешна сме длъжни с колегите да изградим съоръжението възможно най-скоростно“, коментира още Беливанов.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини