Американски бойни машини в Латвия, НАТО вдига 25 000 за маневри

НАТО ще организира през април и юни учения, за да тества новите си сили за бързо реагиране в Европа. Маневри с 25 000 войници ще се проведат в Южна Европа.

Създаването на силите за бързо реагиране бе обявено през септември миналата година.

Маневри за вдигане под тревога, наречени "Нобел джъмп", се планират за 7-10 април в Холандия и Чехия, съобщи висш представител на алианса, цитиран от Франс прес и БТА.

Ученията ще се фокусират върху бързата подготовка и разполагане на част от тези сили, които трябва да пристигат на мястото на криза или външна агресия в срок от 48 часа до 7 дни, посочи източникът пред журналисти в базата в Монс, Западна Белгия.

По-зрелищни маневри "Нобел джъмп 2" ще се състоят от 9 до 19 юни, за да се провери капацитетът за разполагане на съюзнически сили от Германия, Холандия, Норвегия и Чехия, които ще пристигнат в тренировъчната зона Жаган, в Западна Полша, за да отговорят на разгръщаща се криза, добави висшият военен.

Силите "челен отряд" се характеризират със способност да се разгърнат веднага щом се получат сигнали за проблем, което ще ни позволи да действаме като възпираща средство срещу всяка ескалация. Това променя сметките на противника, увери той.   Новите сили "челен отряд" на НАТО трябва да са действащи през 2016 г.

 "Това е реакция на агресивните действие на Русия, която наруши международното право и анексира Крим", заяви през февруари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Мащабни маневри с участието на 25 000 войници ще се състоят в Испания, Португалия и Италия през есента.

Ученията започнаха

Стотици US танкове вече са в Прибалтика. САЩ ще дислоцират общо 3000 войници за три месеца военни учения в балтийските републики в рамките на операция "Атлантическа решимост".    

"Близо 750 бойни машини и друго военно оборудване пристигнаха с кораб в Рига, за маневрите, които ще траят 90 дни", съобщи говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън.

В Черно море се провеждат военноморски учения, включващи седем членки на Алианса, сред които България, Румъния и Турция.

Русия има правото да разполага ядрени оръжия в Крим, който Москва анексира миналата година, заяви Михаил Улянов, заместник-директор на отдела по въпросите за неразпространение и контрол над въоръженията към руското външно министерство.    "Не знам дали сега в Крим има някакви ядрени оръжия. Не знам да има и каквито и да е планове за разполагане на ядрени оръжия там, но принципно Русия може да разположи такива оръжия на полуострова", допълни той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини