Синдикатите разтревожени заради насилието над учителите

Лидерът на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров

Синдикат „Образование“ e безкрайно обезпокоен от зачестилите случаи на насилие над учители, това информират в съобщение до меддите от КТ "Подкрепа". За съжаление на българкото общество, българският учител много често е заплашван, обиждан, бит и изнудван от ученици, родители и административни служители, и тази тенденция се нагнети до краен предел в последните няколко години. Зачестиха и случаите, когато учители умират в училище, на работното си място от огромния стрес и безгрижието на община и държава за ситуацията в учебните заведение, убезени са синдикатите..

Според тях, това се случва защото няма в сега действащия закон, няма и в проекта за закон административни лостове, с които учителят ефективно да въздейства на ученици и родители. Няма и желание от общинските и държавните институции да спазват крехките норми в закони и наредби, където има зачатъци на задължения към родителите, общините и държавата в подкрепа на българския учител.

В момента институциите се опитват да вменят на българските родители и ученици усещането, че са недосегаеми и робовладелци на образователната система.

Необходими според КТ "Подкрепа" са серия от законодателни промени и политическо желание на законотворците и законоизпълнителите за промяна на тази трагична рамка, в която е поставен българския учител.

Само през последната седмица имаме починал пред ученици и родители учител и бита от родител учителка, но това са само регистрираните случаи. МОН има задължението да регистрира инциденти с ученици, но няма такова за учители.

Синдикат „Образование“ предлага МОН задължително да започне да изготвя регистър за инцидентите и смъртните случаи с учители, служители и директори в учебните заведения. Тези случаи следва внимателно да се анализират от експертите на министерството и синдикатите и да се приемат спешни мерки за опазване не само физическото и психическото здраве на българския учител, но и да се върне неговото достойнство, което е оцеляло през три войни.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини