Плевнелиев ще инициира референдум за изборните права

За да дойдат инвеститорите, а не олигарсите, е нужна правна сигурност, заяви президентът в НС. По думите му санирането е по-полезно от Големия шлем.
Росен Плевнелиев направи обръщение от парламентарната трибуна след приключилите наскоро консултации с партиите. 

Държавният глава потвърди, че ще упражни конституционното си право и ще инициира национален референдум по изборното законодателство. По думите му има съгласие допитването да се проведе съвместно с местните избори и призова да се работи по това. 

"Уверен съм, че пряката демокрация ще ангажира в много по-голяма степен потенциала на нацията. Пряката демокрация може да лекува представителната", мотивира се той. 

По думите му консултациите са показали, че няма спор кои са секторите, които трябва да се реформират и затова има и ресурс, и съгласие. Според държавния глава, за да дойдат инвеститорите, трябва правна сигурност и работещи регулатори, така че държавата да гарантира равенство пред закона за всеки.

"Независимостта от икономически кръгове, силните на деня, се отстоява от гражданите, а съдиите трябва да действат така, че върховенството на закона да е над всичкиНародът е жаден за справедливост. Покрещящи престъпления като Възродителния процес, КТБ - няма нито един наказан. Системата произведе достатъчно скандали. Време е за промяна. Народът няма да прости, ако престъпленията се замитат", каза още Плевнелиев.

И допълни, че не е достатъчно само да имаме стратегия или да се променят законите. 

Конституцията като всеки нормативен акт може да бъде променяна, но е важно да направим дебат и предложението за промени да стъпи на оценка за устойчивост и оценка на въздействието, каза още президентът. Той обаче подчерта, че е уверен, че дотогава нямаме нито времето, нито правото да чакаме. Според него Конституцията не е пречка пред магистратите да раздават по съвест и по закон. 

Енергетиката

Президентът заяви още, че проблемът в българската енергетика е държавата. 

"Проблемите са много и трудно разрешими. Години наред енергетиката трупаше проблеми във финансовата стабилност. Има широко политическо съгласие за провеждането на реформа в този сектор. Когато Европа изгражда Енергиен съюз, няма как да пропуснем този шанс. Три са стълбовете, върху които ще бъде изграден съюзът - диверсификация, либерализация и енергийна ефективност", заяви Плевнелиев. 

По думите му, не е толкова важно колко газ се транспортира, а каква цена плащат българските фирми и домакинства. Според него българите заслужават да получат избор на доставчик на ток според цената. Справедлива цена се постига чрез конкуренция, чрез либерализация на пазара, тя ще бъде приоритет през 2015 година, добави той. 

И наблегна на това, че имаме шанса в контекста на енергийния съюз да преодолеем своята слабост, като свържем мрежите си със съседите. 

"Сигурен съм, че осъществяването на приетия мащабен план за енергийна ефективност и саниране на жилища, ще осигури на милиони българи и на икономиката много по-големи и видими ползи, отколкото всеки от проектите на "Големия шлем" ("Южен поток, АЕЦ "Белене", "Бургас-Александруполис - б.р.)", категоричен бе Плевнелиев.

Еврофондовете

Налице е пълен консенсус относно коректното управление на еврофондовете и това да се възползваме от европейската солидарност, каза още държавният глава. Той призова 2015 година да се превърне в рекордна по усвояването на еврофондовете, както и да се разработи Закон за еврофондовете, който да доведе до по-ефективен контрол на системата. 

„Можем да приемем нова стратегия за борба с корупцията”, подчерта  Плевнелиев.

Той каза още, че държавата и общините са възложили обществени поръчки за почти 10 млрд. лева за 2014 година, а възложителите избягват електронния търг. 
Нека приемем нов Закон за обществените поръчки, който да доведе до масовото използване на електронен търг, призова президентът. 

Консултациите доказаха, че има потенциал за постигане на политическо съгласие.  Българският народ не очаква от политиците чудеса. Очаква работа в правилната посока. 43-то Народно събрание и правителството могат да обърнат спиралата на общественото доверие. Ще укрепим доверието на гражданите в институциите”, обобщи той, като подчерта, че тежкото политическо противопостяване е останало зад нас.

Той подчерта, че приемането ни в Шенген ще е висша форма на доверие, което трябва да заслужим. 

Партиите оцениха различно речта на президента 

Президентът заблуждава, че е постигнат консенсус за провеждане на референдум с местните избори, заяви лидерът на БСП Михаил Миков. По думите му не може да има върховенство на закона, идващо от реформи в съдебната власт, когато върховният законодател орган преправя законите според интересите на лобистите и други държави и когато конституцията се погазва. 

Председателят на ДПС Лютви Местан пък каза, че "силно кънти отсъствието на най-важната тема - демократична ли е днешната власт и формулата на днешното управление". По думите му президентът бяга от тази тема. Освен това Местан не се съгласи с твърдението на президента, че вече няма политическо противопоставяне. 

"При изказването на президента трябваше да имаме уважение към президентската институция, недопустимо е това, което видяхме от ляво като неуважение", коментира обаче Цветан Цветанов от ГЕРБ. 

По думите му референдумът се прави не за политиците, а ще даде възможност на гражданите да кажат своето мнение. 

От Реформаторския блок също подкрепиха идеята за референдум. 

"Ние сме се подписали, че референдум ще има, въпросът за мен не стои, това ще се случи заедно с местните избори", заяви Радан Кънев. 

По думите му, за съжаление, захлюпването по един много неетичен начин на президентското изявление от страна на БСП и в известна степен на ДПС, е намалило резултата от него. 

"Обръщението на президента Росен Плевнелиев към народните представители трябваше да накрая да завърши с „Честита нова година!" Каква реакция очаквате, това е една измислена реч", заяви пък съпредседателят Валери Симеонов.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини