Купиха "Виваком", "Дунарит" и още три български компании за 1 евро

За 1 евро компанията LIC33 на белгийския гражданин Пиер Луврие купува пет компании, които досега бяха част от бизнес империята на банкера Цветан Василев. Компаниите са "Виваком", военните заводи "Дунарит", "Авионамс", мултиплекса НУРТС и пийпълметричната компания за изследване на телевизионната аудитория ГАРБ Аудиенс Рисърч.

На пресконференция в хотел "Хилтън" в София, чието мото спокойно можеше да е думичката "прозрачност", господин Луврие се предстaви като заместител на Корпоративна търговска банка, която е основен кредитор на въпросните фирми. Той изчисли дълговете, които трябва да бъдат платени към КТБ, на 900 млн. евро и обясни, че няма да ги плати LIC33, а ще намери прозрачни международни компании, които да го сторят. По думите на Луврие става въпрос за инвестиционни банки и инвестиционни фондове. Белгиецът не се притесни и относно делото за взетите неправомерно 206 млн. лева, като коментира: "Личните задължения и проблеми на Цветан Василев са си негова грижа". Сделката обаче тепърва трябва да бъде одобрена от българските регулаторни органи.

Самият Луврие призна, че е встъпил в сделката, тъй като адвокатите му са го уверили, че няма промяна в собствеността на нито една от петте посочени компании. Припомняме, че КЗК се зае с въпроса за собствеността върху "Виваком", тъй като се появиха данни, че е имало прехвърляне на собственост от офшорни компании от страна на "Бромак телеком инвест" без съгласието на друго дружество, което се явява краен собственик в България на мажоритарния пакет акции във "Виваком" - "Технологичен център – институт по микроелектроника" АД (ТЦ-ИМЕ). В крайна сметка КЗК сезира Европейската комисия по въпроса. Луврие коментира и появилите се информации за негови връзки с Русия. Той посочи, че е белгиец по паспорт, но паспортът му е издаван в Москва, защото живее там. И уточни, че съпругата и дъщеря му са руски гражданки, а той вече не живее в руската столица заради отправени към него заплахи. Луврие категорично отхвърли каквато и да е връзка с руския предприемач Константин Малофеев, който държи миноритарен дял в "Ростелеком" и е в черния списък със санкции на Европейския съюз. Независими сме, от 15 години се занимавам със сделки за оздравяване на компании, сътрудичил съм си с големи международни банки, добави той, посочвайки имената на BNP Paribas, Credit Suisse, Unicredit, Societe Generale, Citigroup и Morgan Stanley. Луврие обаче не даде примери с имена на конкретни проекти, които е осъществил с помощта на тези банки. 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини