Община въведе ”данък върху сянката”

Търговец от 35-хилядния град Конеляно в северната италианска област Венето получи известие от общината за "данък върху сянката", съобщиха местни медии.

31-годишният Матиас Доимо от 2008 година е собственик на магазин за хранителни стоки. Монтирал е сенник, който предпазва от слънчевите лъчи изложените на витрината изделия.

Сянката естествено се простира и върху тротоара пред магазина.

Според тълкуването на общината това представлява заемане на обществено пространство, което се облага с данък по тарифа 8,40 евро на квадратен метър, предаде БТА.

Сенникът е с площ 4 квадратни метра и търговецът ще трябва да заплати 33,60 евро.

Този вид данък е регламентиран със закон в Италия, в който са формулирани две основни изисквания - заемане на пространство, принадлежащо на общината или на друго държавно юридическо лице, както и извличането на икономически облаги от него. Събирането е предоставено на данъчните власти в общините и провинциите, които са задължени да изготвят правилници, съдържащи условия не само за вземанията, но и за освобождаване от данъка.

Обикновено законът и съответните местни правилници се прилагат, когато собственици на търговски обекти изнасят пред тях маси и столове за консумация на открито. Има обаче и куриозни ситуации.

Например, в Рим е необходимо предварително да се плати в общината такса за улична употреба на триножник, върху който е монтиран фотоапарат или видеокамера, независимо дали те се ползват с любителска или професионална цел. Общинската полиция има право да глобява нарушителите, включително и смаяните туристи, защото триножникът неправомерно заема обществено пространство.

Досега не бе известен случай на облагане с "данък сянка" в Италия. Това даде повод за саркастични подмятания.

Някои припомниха, че навремето диктаторът Бенито Мусолини, тръгвайки да завладява Абисиния (Етиопия и Еритрея), отправил към италианците следното обещание: "Ще ви дам място под слънцето". Сега подобен патриотичен ангажимент би трябвало да се перифразира на "Ще ви обложа с данък под сянката".

Не ясно дали при слънчеви затъмнения общините предвиждат данъчни отстъпки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини