Уникалната кожа на гекона

Геконите имат удивителна технология да прикрепват към стени и тавани, но не по-малко удивителни свойства има и останалата им кожа.

Окъпан в капка роса

Геконите са покрити със стотици хиляди малки, подобни на косъмчета бодлички, между които се образуват джобове с въздух, който отблъсква водата, според проучване, публикувано в Journal of The Royal Society Interface.

Когато учените наблюдавали кожни проби на гекон със сканиращ електронен микроскоп, те видяли супер малки власинки с дължина от няколкостотин нанометра до няколко микрона и въздушните джобове, които карат малките капчици вода да отскачат като пуканки от кожата на гущера.

"Ако сте виждали как капки вода се търкалят върху автомобил, след като е обработен с вакса или от диван, покрит със защитен спрей, знаете как се случва това", обяснява Лин Шварцкопф (Lin Schwarzkopf), професор по екология на гръбначните от Университета Джеймс Кук в Австралия.

Предишни изследвания са показали, че търкалящите се капчици почистват хидрофобните повърхности на листа и насекоми, но това явление за първи път се наблюдава при гръбначни, заявиха изследователите. Капките вода могат да изчистват гекона от прах и други малки нечистотии.

"Те, по правило, живеят в суха среда, където не могат да разчитат на дъжд и този процес подържа чистотата им," казва Шварцкопф.

Самопочистваща се повърхност

Кожата на гекона (Lucasium SP.) може да предотврати залепването на всичко - от домакински почистващи препарати до мръсотия и бактерии, според проучване публикувано в Acta Biomaterialia. "Кожата на гекона е много тънка - само няколко микрона дебелина - те живеят във враждебна среда, където има много бактерии, така че ние се чудехме какви други защитни качества притежава тяхната кожата", казва д-р Грег Уотсън (Greg Watson), един от водещите учени на изследването.

Това откритие може да има важни следствие за създаването на медицински импланти, самопочистващи болнични повърхности и дори водни филтри.

Когато изследователите тестват реакцията на кожата към различни замърсители като полени и прах, те установили, че тя просто не ги задържа.

"Релефът на кожата осигурява суперхидрофобен, немокрещ се слой, който позволява капчици, дори толкова малки като мъгла да се търкалят и дори отскачат от върховете и вдлъбнатините в кожата, заедно с мръсотия, цветен прашец и други замърсители", - обяснява Уотсън.

Антибактериално действие

"Геконите са малки, което означава, че те имат голяма повърхностна площ спрямо обема си, което означава, че имат много кожа в сравнение с масата на тялото си", казва Уотсън.

Когато изследователите поставят Porphyromonas gingivalis - бактериите, които причиняват гингивит и пародонтоза, върху кожата гекон, те установили, че повечето от тях са загиват в рамките на по-малко от един ден.

Учените не са сигурни какво е убило бактериите, но казват, че е възможно да са били набучени на бодлите по повърхността на кожата.

"Но когато човешки стволови клетки от зъбна пулпа се нанасят върху повърхността на кожата на гекона, те нарастват без проблем." - разказва Уотсън. Той казва също, че стволовите клетки са много по-големи от бактериите, което може да обяснят защо издържат на въздействието на бодличките.

Индустриални приложения

Създаването на водоотблъскващи, самопочистващи се, антибактериални и биосъвместими покрития в суха и водна среди е от голям интерес в световен мащаб.

"Антибактериално действие на кожата на гекона може да бъде нова линия на изследвания на такива взаимодействия, които изискват селекция на бактериалната активност", казва Уотсън.

"Това може да помогне за решаването на нарастващия проблем с резистентността към антибиотици чрез предоставяне на алтернативен начин като се сведе до минимум на излагането на бактериално замърсяване на медицинските и стоматологични импланти, контактни лещи, спринцовки и катетри и на болничните и други повърхности."

"Това има и потенциални приложения в мембраните във водните филтри, което ще позволи водата да се почиства физически, а не чрез използване на химикали."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини