Българите ще похарчат 52 млн. лв. в чужди курорти по Великден и Гергьовден

Българинът ще изхарчи 52 милиона лева в чуждестранни курорти за Великден и Гергьовден, сочат данните на Института за анализи и оценки в туризма.

От тази сума 17 милиона ще бъдат дадени по Великден, като основната част - 14 милиона, ще отидат в Гърция. Тъй като празникът е православен в класацията на разходите след Гърция се нареждат Сърбия и Македония - там ще се насочат общо 3 милиона лева.

За майските празници, когато е и Гергьовден, в чужбина българи ще дадат около 35 милиона лева - отново води Гърция с около 16 милиона лева, но тук вече на второ място е Турция - там в началото на май ще похарчим около 10 милиона лева. 

По груби сметки, 52 милиона лева са над 97 хиляди минимални заплати или осигуряването на работа на нашето море на над 32 хиляди души пак на минимална заплата за целия летен сезон. 

Туристическите експерти отсега предупреждават, че през целия май зад граница ще заминат поне 380 000 души. „През май се очертава времето да бъде доста хубаво и ще има пътувания, както в страната така и в чужбина", обясни Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. 

Припомняме, че в сряда премиерът Бойко Борисов призова депутатите и министрите да изкарат почивките си в България.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини