Шанс за живот: Тестват ваксини срещу меланома

Експериментални персонализирани ваксини срещу меланома дават окуражаващи резултати в клинични тестове с трима пациенти в САЩ, съобщи Франс прес, цитиран от БТА.

От експерименталното лечение са се възползвали засегнати от болестта в напреднал стадий на развитие.

"Ваксините изглежда увеличават броя на Т-лимфоцитите - ключови клетки от имунната система, които атакуват тумора", заявиха изследователите.

Тези предварителни данни потвърждават оочакванията на специалистите за ефикасността на имунотерапията като стратегия за борба с рака.

Терапията представлява стимулиране на имунната система, за да бъдат атакувани и унищожени раковите клетки.

Ваксините са разработени посредством дешифриране на генома на тумора у всеки от тримата пациенти и с помощта на проби от здравите им тъкани. Целта била да се идентифицират характерни за раковите клетки мутирали протеини, наречени неоантигени.

След това изследователите ползвали софтуер и лабораторни тестове, за да открият неоантигените, които е най-вероятно да предизвикат силна имунна реакция, и ги добавили във ваксината.

Ваксините били изпробвани върху пациенти, чийто тумор е премахнат по хиругичен път, но ракови клетки са се разпространили в лимфните им жлези, а това е знак, че може да се появи рецидив на болестта.

"Получените резултати разкриват, че персонализираните ваксини могат да отключат силна имунна реакция срещу рака", отбеляза ръководителят на изследването д-р Джералд Линет от университета Вашингтон в Сейнт Луис, Мисури.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс". 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини