Спецзвеното към Цацаров за борба с корупцията започва официално работа

Спецзвено за борба с корупцията по високите етажи на властта, което ще е на пряко подчинение на главния прокурор Сотир Цацаров започва официално работа от днес. За това стана ясно в петък, когато беше представена стратегията за борба с корупцията.

Тя предвижда освен спецзвеното, да има и орган, който ще обединява Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, БОРКОР и отдели в Сметната палата и ще следи за интегритета на хората, заемащи високи постове в държавата.

Спецзвеното към Цацаров е създадено след поредното споразумение между прокуратурата, ДАНС и МВР. Правителството предпочете този вариант (поддръжник на който е и самият Цацаров), отколкото идеята на правосъдния министър Христо Иванов за нов и независим орган.

В звеното ще работят 50 души - прокурори, агенти и разследващи полицаи.
Досегашното спецзвено за борба с корупцияга се състоеше от трима прокурори и трима следователи, които се подпомагаха от 30 служители на МВР. Новото звено приоритетно ще се занимава с корупцията по високите етажи на властта.

"При положение, че не тръгваме към създаване на независима прокурорска институция, означава, че правим политическия избор да разчитаме на конвенционалната – тази, която съществува и в момента. Това не е политически привлекателният и лъскав избор", коментира в петък правосъдният министър.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини