Защо е добре да оставите детето си да яде пръст

Пролетта вече пристигна и всички се наслаждават на първите слънчеви дни. Моето бебе постояно сочи вратата, молейки ме да си играем отвън. Веднъж усетила тревата в малките си пухкави ръчичики, тя не може да и се насити, пише Сара Ковач

Тя говорела със съседката си през оградата, когато забелязала мъничето си да се разхожда в градината и с интерес да наблюдава как пръстта изтича от ръчичките й обратно на земята.

"Тя бързо изтича до една буца пръст и понеже е малко дете, веднага започна да я дъвче", пише Ковач. Въпреки че била запозната с фактите за бебетата и пръстта, тя все пак се паникьосала, когато видяла лицето на малкия си ангел омазано с почва. "Детето ме погледна и изплези езиче, изцапано с пръст. Бях едновременна отвратена и очарована, защото когато се прави правилно, поглъщането на пръст има своите ползи ", казва Ковач.

Съществува предположение, че манията по чистотата, особено когато се отнася за бебета, може да е виновна за увеличения брой на алергиите през последните години. Идеята е, че при отсъствието на нови бактерии и микроби, с които да се бори, на нашата имунна система й доскучава и тя обявява война на най-добродушните натрапници - домашните любимци и полените. Пръстта създава подходяща среда, при която имунната система на бебето се натъква на много неща и решава дали те са заплаха или не.

"Тялото на бебето ви ще ви научи, че пръстта и съдържанието й не си струват биенето на барабана. Така че оставете детето си да си играе и дори да хапне пръст", пише Ковач.

Според изследователи глината в храносмилателния тракт действа като бариера, която спира навлизането на вируси и бактерии. Установено е също, че може да увеличи усвояването на хранителните вещества, което е особено важно в ранните месеци от бремеността и през ранните години от развитието на детето.

Според друго изследване при деца под 1 година, които са имали допир с по-неприятни неща, като гризачи, домашни любимци, хлебарки и други бактерии, рискът да развитият астма и алергии е по-малък.

Затова, заключава Ковач, оставете детето си да яде пръст, но провявете и здрав разум, в случаите когато тревата е третирана с пестициди или други химикали.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Аа
    Аа
    0 0
    15:45, 13 май 2018
    Оставете го , така по - лесно ще хване глисти и кучешка тения даже !
Последни новини