Финал за екорекета между Сандов и Каролев - всеки ще съди някого

С хвърляне на чоп – така продължи втория рунд от спора що е то екорекет и що е то природозащитна организация между Владимир Каролев, съветник на икономическия министър Божидар Лукарски и бившият председател на „Зелените” Борислав Сандов. 

Каролев започна с обяснение как ще съди природозащитнци, защото лъжели как е говорил за АЕЦ „Белене” и КТБ. Икономистът продължи с думите, че „Зелените”, рамо до рамо с „рекетьора” Дончо Иванов, блокираха проекта за завод за боклук и обработка на отпадъци в София, който е минал през високи критерии. Каролев посочи, че е похват на природозащитните организации е да кандидатстват заедно с жалби срещу проекти, за да не може бързо да действа съдебната реформа и да трябва да се отхвърлят жалби една по една. Икономистът припомни, че е имаше и събитие относно „тровенето с арсен” в Крумовград. На събитието, организирано в БТА, били отишли четирима души. Така бавят инвестиция на „Дънди Прешъс Металс” – канадска компания, а Канада е на седмо място в света по ниско ниво на корупция, добави Каролев. 

От своя страна Сандов посочи, че Иванов е типичен пример за екорекетьор. За г-н Каролев няма да говоря – той отказа да се яви в качеството си на съветник на икономическия министър. За псевдоекологичните организации ние ще съдействаме на всяка медия, която задълбае и реши да покаже кои са истинските природозащитници и кои са фалшиви, каза Сандов. И изброи къде може да се види автентичното зелено движение – на „Орлов мост”, по Черноморието, в защита на природните паркове.

Сега се води кампания, опити за набеждаване, от „медиите-бухалки”, каза Сандов. Подготвяме се да съдим тези медии, добави той. Използваме съдебната система, защото е демократично право – не пречим на бизнеса, искаме да се развива зеленият бизнес, подчерта Сандов. В България „зелена енергия” стана мръсен бизнес, а според последната статистика на Брюксел този сектор е създал 1 млн. работни места. Това са плановете на ЕС, но в България има хора, които искат да блокират зеления бизнес, категоричен е Сандов. 

Предупредихме за изсичането на горите, за застрояването по Черноморието – видяхме какво се случи, обобщи бившият председател на „Зелените”. 

След като са подавани 50 жалби срещу инвестиционно намерение и нито една не е уважена, значи имате някакви цели, нападна Каролев. Всеки има право да подава жалба по някакъв повод и не трябва да бъде свързан с друг. За завода за отпадъците конкретно обжалваме, защото там е предвидена технология за изгаряне, а тя може да доведе до замърсяване на въздуха, отвърна Сандов. Вземали сте пари от „Америка за България”, заяви Каролев. Аз не съм вземал, а вие, отговори Сандов. Не съм, отрече и Каролев.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини