Вежди Рашидов инспектира изложбата ни в Лувъра

Министърът на културата Вежди Рашидов току що пристигна в Париж и веднага инспектира поставянето на рекламен транспарант на фасадата на Лувъра по повод утрешното официално откриване на българската изложба "Тракийско излуство“.

 Тази вечер във френската столица пристига премиерът Бойко Борисов. Утре след обяд българският министър-председател ще бъде приет от президента на Франция Франсоа Оланд.

 С две церемонии в последователни дни ще бъде открита изложбата ни „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра с над 1600-те експоната. На специалната церемония в бившите спални на Наполеон в крилото „Ришельо“ ще присъстват министрите на културата на България и Франция – Вежди Рашидов и Фльор Перелин, а сред почетните гости ще са още генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, еврокомисарят Кристалина Георгиева и световноизвестната певица с български корени Силви Вартан.

На втората церемония, която ще бъде на 15 април, са поканени всички директори на родни музеи предоставили свои експонати за участие в изложбата. Очаква се да присъстват бизнесмени, собственици на фирми и меценати, спонсорирали реставрацията на ценните ни артефакти.

 Експозицията „Епопея на тракийските царе“ представя цели гробни археологически комплекси, красиви амфори за вино, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата и тъкан от Златиница, за която се предполага, че е най-ранната коприна, внесена в Европа. Във витрините на най-големия парижки музей са наредени съдове от Панагюрското, Летнишкото, Рогозенското и Свещарското съкровище.

Изложбата е разположена в четири зали в крилото „Ришельо“ и ще може да бъде видяна от 16 април до 20 юли 2015 г.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини