Взимат шофьорската книжка при средна телесна повреда?

Ще бъде предложена законодателна промяна, с която да се регламентира отнемането на шофьорската книжката на водач, причинил средна телесна повреда. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред Би Ти Ви във връзка с инцидента с блъснатото дете в Панагюрище. Тя обясни, че вчера с главния секретар са обсъдили възможността да се внесе законодателно предложение, според което при инциденти дори със средна телесна повреда, книжката на виновния шофьор да се взема веднага.

 „Това е една от възможните мерки. Надявам се в дебата по това предложение да помислим за още”, добави тя. По думите й, очевидно трябва да се повиши строгостта на тези мерки, макар че границата между правата и справедливите наказания не е ясно очертана.

„Битовата престъпност е много сложен проблем, защото е едно съвпадение на поредица от проблеми – социални, образователни, регионални особености. Аз не мога да се ангажирам с едно обещание, че този въпрос ще бъде решен кардинално, но усилията, които трябва да предприемем, са в посока на поредица от действия, свързани с голяма част от политики и системите за видеонаблюдение”, обясни Бъчварова и добави, че това е доказал своята ефективност способ и е въпрос на добра организация да се изградят такива системи.

 Във Висшия съдебен съвет ние променяме вътрешната структура, така че да осигурим възможността да влязат нови хора. Не променяме числеността, обясни Бъчварова.

 Това, което предлагаме, се надяваме да доведе до по-ефективно правоприлагане. Ние предлагаме подход, който е във възможностите на сегашното Народно събрание и може да осигури мнозинство за промяна. Важно е да се промени системата, по която се управлява съдебната власт. Ние не променяме взаимоотношенията между властите - за това е необходимо да се свика Велико НС, коментира Бъчварова. Според нея това, което се предлага е възможно в рамките на Обикновено НС. Тя напомни, че при избора на главен инспектор е имало такова мнозинство, което би могло да се повтори и при промените на конституцията.

 Ще говорим с ДПС, надявам се и техни депутати да подкрепят нашите предложения. За БСП Бъчварова обясни, че те са главна опозиционна сила, но се надявала "да проявят здраво мислене" .

 Ние нито даваме, нито отнемаме правомощия на прокурорите, това не може да се случи в рамките на Обикновено НС. Нашето предложение е в квотата на прокурорите предложенията на НС да доминират с 1 човек. Отчитането пред парламента е по идея на главния прокурор – това не е промяна на баланса на властите и не е необходимо да се свиква ВНС, смята Бъчварова.

 За Цветан Цветанов Бъчварова каза, че се надява да не се стига до осъдителна присъда и на днешното заседание на ВКС. Не мога да говоря от името на партията, но ако се случи, ще обсъдим каква да е реакцията ни, каза Бъчварова.

 За сливането на НАП и Митниците изрази увереност, че ще се случи, но не толкова бързо. Предстои и да се обсъди с коалиционните партньори.  

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини