Американски и руски генерали предупреждават за опасност от ядрена война

Руският президент Владимир Путин и американският му колега Барак Обама, трябва да започнат двустранни преговори, в които да отхвърлят принципа за прилагане на ответен ядрен удря въз основа на информация от системите за предупреждение.  Това пишат в своята статия, публикувана във вестник "Ню Йорк Таймс", Джеймс Картрайт, бивш американски генерал от морската пехота и пенсионираният руски генерал-майор Владимир Дворкин.

Според авторите, кризата в Украйна заплаши стабилността на отношенията между Русия и Запада, включително и тяхното ядреното измерение. Както стана ясно миналия месец, руските отбранителни служби са посъветвали президента Владимир Путин да помисли за поставянето на руския ядрен арсенал в бойна готовност след миналогодишната криза в Крим.

Има изключително висок риск от ядрен конфликт, който да започне "случайно", главно поради появата на киберзаплахи.

От дните на Студената война са останали три стратегически възможности: първи удар, стартиране на предупреждение и след това атака за отмъщение. Няма причина да се смята, че Русия и САЩ са изоставили тези варианти, докато идеята за "взаимно гарантираното унищожение" остава непокътната, пишат двамата генерали.

Решението относно прилагане на ответни удари в случай на получаване на информация от системите за ранно предупреждение - спътници и наземни радари - трябва да бъде направено в рамките на няколко минути - от 15 до 30 минути. По този начин, заради провокация или неизправност, може да започне ядрена война.

Следователно, това е най-рисковата сценарийкойто може да предизвика глобална катастрофа. Тъй като информационните системи са компютърно-базирани, вероятността от такива грешки е сведена до минимум. Но появата на кибер заплахи е увеличила потенциала от фалшиви сигнали в системи за ранно предупреждение. Възможността за грешка също не може да се изключи.

Москва и Вашингтон трябва незабавно да се откажат от принципите, които позволяват прилагането на ответен удар, въз основа на информация от системите за ранно предупреждение и да забравят за сблъсъка.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини