Кои хора са най-богати на бактерии

Учени установиха, че чревната микрофлора на една група индианци от Венецуела, които не са имали контакт със съвременната цивилизация, е изключително богата на разнообразни бактерии, в сравнение с останалото земно население. Новото изследване е публикувано в списание Science Advances.

Яномами са етническа група, която живее в амазонските джунгли на Венецуела и води полуномадски начин на живот. През 2008 година военен хеликоптер открива неизвестно село на племето. Година по-късно там се приземяват изследователи, които събират биологически материал от 34 доброволци от племето, на възраст от 4 до 50 години.

Лабораторните изследвания показали, че у яномами има изключитело разнообразие от бактерии, а броят им се оказал по-голям не само в сравнение със североамериканците, но и при съпоставка със сходни племена от Амазония.

Някои от откритите бактерии се оказали полезни за здравето - те предотвратявали образуването на камъни в бъбреците. Изследователите най-вече били поразени от факта, че яномами били устойчиви към антибиотици, при положение, че никога не са взимали подобни лекарства.

Учените подчертават, че изследванията са изключитено важни, тъй като могат да се открият микроби, които имат лекарствено значение.

През март 2015 година подобно изследване доказа, че в червата на ловци-събирачи и други, водещи традиционен начин на живот народи, има много повече микроби отколкото у жителите на промишлено развитите общества. Благодарение на тези микроби "примитивните" хора по-рядко страдат от чревни болести като колит, рак на дебелото черво и Болест на Крон.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини