Предлагат Димитровград да придобие паметника на съветската армия в София

Димитровград да придобие паметника на съветската армия при евентуалното му демонтиране от столицата предлага председателят на Общинския съвет Стефан Димитров

Димитровград да придобие паметника на съветската армия при евентуалното му демонтиране от столицата предлага председателят на Общинския съвет Стефан Димитров. Предложението ще бъде внесено от Димитров за разглеждане на Председателски съвет, който заседава днес. Шефът на ОбС смята, че композицията може да бъде част от Алеята на монументалното изкуство, за която има нарочно решение на местния парламент.

"Напоследък все по-често в София се зараждат нови граждански инициативи за премахване на Паметника на съветската армия. Преди броени дни той отново бе изписан с цветен спрей. Наша проверка установи, че съществува решение на Столичен Общински съвет от 1993 г. за провеждане на необходимите процедури за демонтаж на скулптурните фигури и барелефи от Паметника на съветската армия, но към момента все още не е изпълнено.

В тази връзка изпратих писма до Столична община, до министъра на културата, до председателя на Народно събрание на Република България и до министър-председателя с искане Община Димитровград да придобие собственост върху Паметника на съветската армия при евентуалното му демонтиране с цел превръщането му в част от Алея на монументалното изкуство в Димитровград.Твърдо съм убеден, че ако въпросният паметник бъде демонтиран, най-подходящото място за него е Димитровград", мотивира се в докладната Стефан Димитров. 

Днес председателите на сесийни групи ще решат дали докладната да стане част от дневния ред на предстоящата сесия, която ще се проведе идния четвъртък 30 април. 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини