Безработни ще събират реколтата

Безработни ще бъдат наемани с нов вид трудови договори за по един ден от регистрираните земеделски производители. Тяхната задача ще бъде да берат като сезонни работници плодовете и зеленчуците, както и да участват в розобера. Това обявиха вчера вицепремиерът Ивайло Калфин и земеделският министър Десислава Танева.

По този начин ще се даде възможност на работодателите да имат по-голяма гъвкавост при осигуряването на кадрите. „Става дума за земеделски производители, които имат нужда от кампанийно наемане на много хора, но няма как да се поддържа трайна заетост за тях“, коментира вицепремиерът Калфин.

Очакванията са по новия ред още за тазгодишната земеделска кампания да бъдат назначени между 60 000 и 100 000 души. Това ще стане в периода от май до края на октомври, когато приключва прибирането на реколтата. Отработеното време

ще се зачита за осигурителен стаж

за пенсия, но няма да се брои за трудов стаж, поясни Калфин. 
Ще се разчита най-вече на социално слаби на помощи, които полагат общественополезен труд, както и на регистрирани в бюрата по труда нашенци, особено в региони с висока безработица.

С новия вид договор обаче ще може да се наемат и други категории хора. Единственото ограничение ще бъде, че един и същи човек няма да може да се труди по този начин повече от 90 дни в годината. Това се прави с цел „застраховка“ срещу злоупотреби с тези договори и срещу опасността чрез тях да се изместват стандартните трудови взаимоотношения.

Идеята за новия механизъм на наемане на работници в селското стопанство дошла от земеделското министерство, поясни Калфин. На свой ред министър Танева подчерта, че това е искане на бранша още от 2009 г. насам и че реализацията му ще бъде

сериозно облекчение

на производителите при подсигуряването на нужната работна ръка при кампаниите.

За да стане факт нововъведението, трябва още до лятната ваканция Народното събрание да гласува в спешен порядък изменения в Кодекса на труда, в Кодекса за социалното осигуряване и в Закона за здравното осигуряване.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини