Акушерката била бебето, защото плачело и я изнервяло

Акушерката от "Софиямед" е била и душила 4-дневното момиченце, защото плачело повече от другите бебета в отделението и я изнервяло.
Това е обяснила самата Емилия Ковачева приразпитите в полицията, съобщи БНР.

На 18 април 4-дневното момиченце е бито с юмруци и стъклено шише за хранене, както и душено от 40-годишната акушерка в неонатологията на "Софиямед". Детето е транспортирано с тежки травми в болница "Токуда", а Ковачева е задържана. 

Вчера прокуратурата й повдигна обвинение в опит за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. Мотивите за жестокото деяние обаче не са известни.

Близки до разследването обясниха, че акушерката е удряла въпросното бебе с юмрук и със стъклено шише за хранене, докато е преминавала покрай него. Единствените обяснения, които до момента е дала тя, са, че битото бебе е плакало много и това я е изнервило

На записите от камерите в болницата се вижда, че Ковачева минава покрай кошчето и удря детето с юмрук. Минута по-късно тя започва да повива съседното новородено. 

Действията и са се повторили на няколко пъти във въпросната нощ, обясняват криминалисти. 

Акушерката се е държала нормално с останалите бебета и е проявявала агресия единствено към това момиченце. В стаята, в която е било битото дете е имало общо 4 или 5 бебета, обясниха източници от СДВР, гледали записите от камерите в помещението. 

Ще се изяснява и какво се е случило от момента на побоя до вечерта, когато новороденото е откарано в болница „Токуда“ в тежко състояние. Момиченцето е прието за лечение с тежка мозъчно-черепна травма, мозъчен оток и понижен мускулен тонус.

Близки до разследването твърдят, че решението за преместване на детето е на млада лекарка от болница „Софиямед“, която е установила тежкото състояние на новороденото. 

От полицията първо са разговаряли и с майката на пребитото бебе, но тя е изпаднала в шок от случилото се.

По неофициална информация на националното радио, първоначално се е смятало, че проблемите на детето са вследствие на раждането. Едва ден по-късно става ясно, че в случая нещата са в резултат на побой. 

Тази сутрин от болница "Токуда" информираха, че бебето е прекарало спокойно нощта, състоянието му е стабилно и опасност за живота му няма. Предстоят обаче множество изследвания, с които да се установят евентуални увреждания след жестокия побой.

Етичната комисия към Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерките пък вече работи по случая в болница "София мед". Председателят на асоциацията Милка Василева каза, че имат правомощия да наложат най-тежкото наказание на Емилия Ковачева - отнемане на правото за упражняване на професията за срок от 3 години.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини