Учени призовават Китай да спре опитите с човешки ембриони

Международна група учени призова за прекратяване на експеримента на китайските изследователи, които предприеха първи крачки към създаването на генномодифицирани човешки ембриони, съобщава ВВС.

Изследователите от университета на Гуанджоу използвали техника за модифициране на гени, за да отстранят ген, свързан със смъртоносно заболяване на кръвта – бета-таласемия, и да го заменят със здраво копие.

Смята се, че това е първият експеримент по модифициране на гени в човешки ембрион.

Методът с използване на ензимен комплекс CRISPR-Cas9 позволява да се премахват гени и да се добавят други в ДНК в клетъчното ядро – в резултат ДНК ще бъде изменена завинаги и вероятно в такъв вид ще бъде наследявана от потомството.

Изследването, публикувано в средата на април в неголямото онлайн издание Protein and Cell, първоначално останало практически незабелязано.

Според медиите повечето престижни списания, включително Science и Nature, отказали публикация, включително заради неетичността на изследванията. Подобни научни експерименти в Европа са забранени.

„Още е рано“

Изследването било проведено на увредени ембриони, които не биха могли да се развият пълноценно. Учените въвели в 86 ембриона ензимен комплекс CRISPR-Cas986 и изчакали 48 часа – достатъчно, за да се отстрани дефектният ген и да започнат да действат заменящите го молекули.

Според изданието Nature News поне още един екип китайски учени в момента се занимава с подобни изследвания.

В резултат 71 ембриона оцелели, в 28 от тях заменящият комплекс успешно се свързал с ДНК молекулата в необходимия участък. При това едва в малка част от ембрионите протекла успешна замяна на генетичния материал.

„Ако искате да направите това с нормални ембриони, ви е необходим процент на успеваемост, близък до 100“, казва авторът на публикацията.

„Затова ние спряхме. Все още смятаме, че е преждевременно.“

Множество мутации

Още по-тревожен резултат било неочаквано голямото количество нежелателни мутации, които възникнали в процеса – много повече, отколкото в предишни опити по модифициране на гени на мишки и клетки на възрастни хора.

Тези мутации могат не само да увредят организма, но и да окажат непредсказуемо въздействие върху бъдещите поколения.

В това е и главната причина за опасенията в научните кръгове, изказани още в началото на годината, когато за изследването на китайските учени обикаляли само слухове.

„Недопустимо е сега да се провежда подобно изследване. Призоваваме към доброволен мораториум на този вид изследвания по цял сват, за да се позволи провеждането на прозрачни правни и политически дискусии и да се продължи общественото обсъждане на науката, безопасността и етиката на измененията на човешките ембриони“, се казва в обръщение на Съюза за регенеративна медицина, в който влизат над 200 изследователски института, частни компании и правозащитни организации.

„Нека да преустановим работата над ембриони – това е много ограничен аспект от генното инженерство, – докато не получим възможност да обсъдим това“, казва Едуард Ланфиер, ръководител на компанията Sangamo BioSciences, цитиран от Франс прес.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини