Украинец е най-богат на Острова

Американският предприемач от украински произход и собственик на музикалната компания „Уорнър мюзик“ Леонид (Лен) Блаватник оглави класацията на най-богатите хора във Великобритания. Блаватник е първи със състояние от 18,4 млрд. евро според новия годишен списък с 1000 най-състоятелни личности на Острова, изготвян от британския в. „Таймс“.

 57-годишният милиардер е родом от Одеса и инвестира в най-различни области – от цветната металургия до издателския бизнес. Той измести от челното място братята Шри и Гопи Хиндуджа, чието състояние възлиза на 18,1 млрд. евро. Двамата богаташи от индийски произход остават втори в класацията.

 Трети в списъка са собствениците на веригата магазини „Селфриджис“ и „Примарк“ - семейство Уестън. За една година състоянието на фамилията, оглавявана от Гейлън Уестън, се е увеличило почти три пъти - от 5,2 млрд. евро до главозамайващите 15,3 млрд. евро.

 Четвърти се нарежда предприемачът с узбекски корени Алишер Усманов, който притежава 30% от футболния клуб „Арсенал“, с богатство от 13,7 млрд. евро. Собственикът на „Челси“ Роман Абрамович заема десето място, като неговото състояние е намаляло с 1,7 млрд. евро до 10,2 млрд. евро.

 Общото богатство на най-заможните 1000 души във Великобритания се е увеличило повече от два пъти през последните десет години и достига 763 млрд. евро, коментира „Таймс“. В момента списъкът включва 117 милиардери, с 13 повече от 2014 г., като 80 от тях живеят в Лондон.

 За първи път от 1989 г., откогато датира класацията, кралица Елизабет II изпада от първите 300 най-богати хора в Обединеното кралство. Тогава монархът бе номер едно на Острова със състояние от 7,3 млрд. евро.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини