Откриха дюни под бетона на къмпинг „Юг”

Установено е наличие на сиви дюни в района, където е стартирало строителството на къмпинг „Юг". Това обяви в Бургас министърката на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от Нова телевизия. Окончателното становище на експертите от междуведомствената комисия, която миналата седмица извърши проверка на място, показва, че двете бетонни плочи са излети върху дюни.

Припомняме, на 13 април природозащитници алармираха, че в седмицата преди Великден е бил излят бетон в къмпинг "Юг" в северната част на залива Корал. Те сигнализираха, че строителството се извършва върху дюните на самия плаж. След сигнала министерствата на околната среда и водите и регионалното развитие и благоустройството се самосезираха и разпоредиха проверка. И двете ведомства първоначално бяха категорични, че строежът не е върху дюне. Той обаче бе спрян заради неспазване на Закона за биологичното разнообразие.

Екоминистърката Ивелина Василева е категоричначекадастралните карти, върху които са отбелязани дюните по Черноморието, са остарели. Според нея е нужна спешна актуализация на кадастралните карти на къмпинг „Юг" край Царево. БТА уточнява, че последните специализирани карти са от 2012 г. и те не посочват наличие на дюни.

Василева обяви още, че в сряда, по инициатива на комисиите по регионално развитие и околна среда, предстои дебат в парламента за промени в законодателството.

Щяла да бъде изпратена и препоръка към кмета да издаде заповед за премахване на бетона.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини