Борисов се опълчи на НАТО: Няма пари за войската!

Премиерът Бойко Борисов обяви, че тази година няма да се отпуснат повече пари за модернизиране на армията, както настоява НАТО. „Имаме по-големи приоритети в момента“, каза министър-председателят след среща при президента, посветена на състоянието на войската.

На нея военният министър Николай Ненчев предложи план за модернизиране, който изисква още 2,5 млрд. лв. за отбрана. Позицията, с която излезе Консултативният съвет по национална сигурност обаче, не включваше точка в подкрепа на това.

Борисов обясни, че няма как да се дадат пари за армията без да се вземе от здравеопазването или от средствата за социални дейности. „Парите са общи“, отсече той.

Премиерът разкритикува предишните управления на отбраната. „Години наред са купували безумни неща - „Кугъри“ и „Пантери“ - най-скъпите вертолети в света без нито един пистолет“, каза Борисов и допълни:  „Все едно са купували риболовни траулери или вертолети, които нямат никакво въоръжение".

Той се обърна към българските военни и ги увери, че държавата ще направи всичко възможно, за да имат достойни условия на труд. 

„На колегите в НАТО ще кажа – най важно е като дадеш живата сила. Това е много повече от това да дадеш фрегати“, обърна се и към Алианса Борисов, припомняйки, че страна ни не е изтеглила войниците си от Афганистан, докато много други са го направили.
„Много велики сили изнесоха контингентите си от Афганистан, България остана там и показа, че е много по-лоялен член на НАТО. Това е важно и трябва да носи гордост на България, не само да ни говорят купи това, купи онова. Искам да ги купя, но сега няма пари”, каза още Борисов.

Министър-председателят беше категоричен, че решението да не се отпускат още пари за армията тази година, не противоречи на ангажиментите, поети от президента Росен Плевнелиев. През септември миналата година държавният глава потвърди на среща на върха на НАТО ангажимента ни през 2015 година да отделим 1,5% от брутния вътрешен продукт за отбраната. В момента обаче средствата са в размер на 1,16 на сто и няма да бъдат увеличени.

 „За 2016 година, с парите, които събират НАП и „Митници” и мерките, които сме взели за борбата с корупцията и контрабандата, ще осъществим и реформата в армията”, обеща днес Борисов.


Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини