Димитровград отбелязва 85 години от рождението на Пеньо Пенев

С поредица мероприятия Димитровград ще почете 85 години от рождението на П.Пенев

На 7 и 8 май са концентрирани проявите, които ще бележат Дните на поезията, посветени на Пеньо Пенев през 2015 г. Повод е 85 -тата годишнина от рождението на поета, свързал живота си с Димитровград.

Част от инициативите вече стартираха, поясни на среща с медиите днес уредникът на Дом-музей "П.Пенев" Живка Шишкова. Тя припомни за разположената под колоните арт инсталация с мисли и стихове на поета. По традиция на централния бул."България" отново е експонирана изложбата "Бетон и нежност". 

На 28 април в Градската художествена галерия "П.Чурчулиев" ще се открие изложба от живописни платна под надсов "Поезията в живопистта". Тя показва творчеството на художници, провокирани от поезията. Гостува галерията в Стара Загора.

На 7 май от 10:30 часа в зала "Гросето" ще бъдат връчени отличия на строители -ветерани, участвали в изграждането на Димитровград. В следобедните часове ще има музикално-поетичен спектакъл "Всеки своя пътека си има", който ще обхване различни аспекти на творчеството на Пеньо Пенев. Забавно-духовия оркестър е подготвил свои разработки по любими на поета мелодии.

След това ще бъде премиерата на Алманаха "Димитровград е поезия", включващ актуално творчестно на местните поети. същата вечер предстои и презентация на нова книга за творчеството на поета с ватенка, тъй като има потребност от неговите стихове, поясни Живка Шишкова. Книгата се казва "Аз- глас и съвест на епохата".

На 8 май синът на поета - Владимир Пенев е организирал програма, с която ще отбележи годишнината от рождението на баща си.  В нея ще има поезия, музика и живопис. Владимир Пенев ще изложи свои платна, провокирани от творчеството на баща си. Ще гостува актьорът Стойко Пеев, познат с ролята на Хан Аспарух. Тук ще бъде и Георги Мархолев и неговата група, подготвил музикални изпълнения по стихове на П.Пенев.

Уредникът на Дом-музей П.Пенев Живка Шишкова представи програмата за Дните на поезията на 7 и 8 май
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини