Уникална „Станимашка фотографчийница” превзе социалната мрежа

Фотографчийницата стартира през януари с идеята за промотиране на обекти, традиции, празници, свързани с ежедневието или културния календар на града, и бързо се оформи като кътче за съмишленици - ловци на моменти. Фотоостровчето в необятната световна мрежа се оказа истинско вдъхновение - публикуваните снимки надхвърлят 1600. Създателите на платформата - Елена Граматикова и Стойчо Тосков, казват, че това е поредното доказателство как Интернет и в частност Фейсбук, могат да бъдат използвани като медия във формалния и в неформалния смисъл. Инициативата е първа по рода си, до момента друга подобна не е правена. Инициатива, в която индивидуалното естетическо себеизразяване е в чистия си вид, без намеса и цензуриране. Дори напротив - двамата администратори предлагат снимките да бъдат експонирани публично, извън мрежата, на място и по начин, който се сметне за удачен. И друго - експозицията, в която ще бъдат включени всички фотоси, да бъде част от календара на Майските културни дни на града под името "Импресии - изложба на "Станимашка фотографчийница". Фотосите, събрали най-много гласове в конкурса, ще бъдат разпечатани и подредени в подходяща за целта зала. Всички останали конкурсни снимки ще бъдат прожектирани на мултимедиен проектор. Авторите споделят, че се планира след активната, акцентно организирана част на експозицията, 30-те отличили се фотоса да бъдат дарени на обществена институция в града за постоянна експозиция.

Вторият проект на Фотографчийницата се нарича "Бит и култура на Асеновград в миналото" - непоказвани до момента стари снимки, разкриващи живота, празника и делника на станимаклии. Водени от дълбоката връзка с корените и миналото им, асеновградчани се отприщиха в стремежа си да запазят и съхранят за поколенията стария град с неговите лица, улиците, занаяти, обичаи, имената на старите големи станимашки родове, на прародителите, на тяхното начало.

И тук предложението отново е събралите най-много точки снимки да бъдат подходящо и въздействащо представени в зала на закрито. В този случай - във Възрожденско училище "Свети Георги" за Нощта на музеите през септември или като част от Есенните културни дни. Впоследствие експозицията ще бъде дарена на Общината, за да се превърне, евентуално, в пътуваща изложба, в елемент на културния обмен между Асеновград и побратимените му (и не само) градове. Снимките, неуспели да съберат необходимите по регламент точки, ще бъдат представени на мултимедиен проектор по време на есенната изложба.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини