Русия изгуби товарен кораб "Прогрес" (видео)

Товарният кораб "Прогрес", който бе изстрелян във вторник към Международната космическа станция, претърпя авария и най-вероятно ще бъде унищожен някъде в световния океан. Това може да стане в неделя, но не е ясно доколко контролирано ще е спускането му, тъй като той не се поддава на команди от Земята.

Инцидентът предизвика и PR гаф, защото на борда има копие на Знамето на победата, издигнато над Райхстага на 9 май 1945г., на фона на което се предполагаше екипажът да поздрави ветераните от орбита. Освен това ракетата бе оцветена с Георгиевската лента и символи на победата преди 70 години над нацистка Германия, съобщиха руските медии във вторник. В сряда обаче от Роскосмос официално обявиха, че на борда не е имало Знаме на Победата, защото то вече било на борда на МКС.

Източник на "Интерфакс" от Центъра за управление на полета казва, че сега "корабът може да бъде спасен само от чудо". През нощта бяха направени два неуспешни опита са контакт  с "Прогрес". Инженерите се опитаха да получат данни за състоянието на кораба и да приведат апарата в режим на ръчно управление.

Скачването са МКС трябваше да стане 6 часа след старта, после бе отложено за след 48 часа, но това в момента изглежда невъзможно. По първоначални данни причината за аварията е в отделянето на "космическия камион" от третата степен на ракетата «Союз-2.1А.

Апаратът се оказа поне с 30 км над предвидената орбита, три от петте му антени за сближаване с МКС не се разгънаха, няма телеметрична информация от него и целият Прогресс М-27М бързо се премята в космоса.

На борда има гориво, кислород, храна, научна апаратура, подаръци за предстоящите празници. От NASA съобщиха, че и при неуспех станцията ще продължи да функционира нормално, има достатъчно запаси и екипажът работи по предвидения план.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини