Световен балетен хит гостува на сцената на РДТ в Смолян

Днес Софийската опера и балет ще представи пред смолянската публика една от най-успешните продукции в историята си. Спектакълът “Зорба гъркът” , който се играе винаги в препълнени салони, днес от 19 ч., ще бъде на сцената в зала 1 на Родопския драматичен театър.

 Митът за Зорба винаги е символ на човешкия стремеж към свободата. За първи път историята е обезсмъртена в новелата на великия гръцки писател Никос Казандзакис, по която е написан сценарий за филма от Михаел Какоянис.

Балетната версия е създадена през 1988 година от Лорка Масине, по музиката на знаменития гръцки композитор Микис Теодоракис. Балетът “Зорба Гъркът”, чиято световна премиера се е състояла на 6 август 1988 година, на сцената на Арена Ди Верона, е мега шоу в две действия и 22 картини. В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година на сцената на НДК. 

Спектакълът “Зорба гъркът” става истинско културно събитие още със своята премиера- винаги е имал голям касов успех, игран е в над 30 страни и е посетен от над 3 милиона зрители.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини