Гаф: Въпрос с два верни отговора стресира 4-класници на теста по БЕЛ

Външното оценяване при малките започва с усмивки, но понякога завършва със сълзи/сн.архив/

Децата са подведени с въпроси, които имат повече от един верен отговор, сигнализираха родители след завършилото националното външно оценяване по български език и литература днес. Изпитът се проведе едновременно за всички 4-класници от страната. Проблемът не е, че изпитваните могат да загубят точка от сгрешения въпрос. Нелогичността на питането може да стресира малкия, той да се усъмни в знанията си и да „блокира“ за целия тест, протестират разтревожени майки, които настояват, че днес е имало подобни ситуации.

Същината на проблема, както го вижда родителското тяло, е във формулировката на въпрос №10 от теста, следващ записания под диктовка текст. В него се разказва за врабче, лисица и куче, като приказката естествено завършва с поука. Част от текста е маркиран, като именно с този фрагмент е свързан и въпрос № 10 - изисква се от маркирана част на текста да се открие кое е числителното бройно име и да се запише. Ето и въпросния текст:

„На другия ден лисицата влязла в житницата си. Почнала да пълни един чувал, защото щяла да ходи на воденица. Както гребяла, открила едното ухо на кучето. Помислила, че е част от цървул, и го отхапала. Тогава кучето скокнало. Нахвърлило се върху нея и ѝ дало урок.“

Проблемът е че посочения текст има две числителни бройни - един /чувал/ и едно /ухо на кучето/. А формулировката на въпроса изисква един отговор. По норматив тестовете от външните оценявания, и то не само за малките, имат само два вида отговори - един от няколко възможности или така наречения открит отговор, който не е еднозначен и се дава като пасаж със съответната мотивировка. Не се срещат въпроси с два правилни отговора.

В случая няма два правилни отговора, а само един, макар че наистина е даден с две различни думи, призна потърсеният за коментар шеф на РИО Хасково Иван Панайотов. Бройното числително е един/едно/една и вярно, среща се на две места в текста, но смисълът и на двете думи е един и същ. „Което от двете бройни да запишат, ще бъде вярно. Все броим един предмет", разясни просветния шеф. Той не смята, че това е чак такъв голям проблем за оценяваните деца, понеже въпросът така или иначе носи максимум 1 точка от 20 възможни. Външното оценяване пък има статут само на текуща оценка в срока и не е решаващо за малчуганите. Нещата малко се променят при външното оценяване на седмокласниците, което е след по-малко от две седмици. Тогава изпитът се явява и вход за профилираните гимназии, за които всяка точица е важна.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини