Соларната велоалея в Холандия произвежда повече ток от очакваното

Миналата година Холандия попадна в новините, след като изгради първи в света соларен път - акумулираща енергия велоалея, създадена от соларни панели със стъклено покритие.

Сега 6 месеца след старта на експеримента, инженерите казват, че системата работи по-добре отколкото са си представяли. Като 72 метровата велоалея осигурява 3 000 киловатчаса енергия, или достатъчно електричество, което да задоволи потребностине на малко домакинство в продължение на година.

Соларните панели използвани от холандците представляват сандвич от стъкло, силиконов каучук и бетон, и са достатъчно здрави, за да издържат теглото на 12-тонен камион без да се повредят. Всеки панел е свързан към интелигентни измервателни уреди, които оптимизират представянето му и захранват с електричество уличното осветление или ел. мрежата.

На инженерите им е отнело 5 години, за да напряват системата издържлива. Повече от 150 000 колоездача са преминали върху соларните панели по време на изпитателния срок, и досега е бил забеляза само един дребен дефект - малка част от покритието се е разпаднало на съставните си слоеве заради температурните колебания. Компанията SolaRoad сега работи по подообряването му.

Изследователите не само са проектирали панелите да усвояват колкото се може повече слънчева светлина, но и да издържат по 20 години, колкото е продължителността на живота и на стандартните соларни панели с покривен монтаж.

Потенциалът е огромен. Не само, че пътищата ще могат да генерират енергия за нуждите на местните домакинства, но предоставят и някои невероятни възможности за осветление. Миналата година беше монтиран соларен път от холандското дизайнерско студио Studio Roosegaarde, който улови слънчевата енергия през деня и след това направляваше велосипедистите през нощта чрез осветление вдъхновено от проутата картина на Ван Гог "Звездна нощ".

Очаква се подобна слънчева технология да се появи и в други холандски провинции, а също и в Калифорния, САЩ.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини