Apple иска да събира ДНК от потребителите

Apple има планове да започне да събира ДНК от потребителите и да споделя информацията чрез приложение за iPhone. То ще е част от платформата ResearchKit, съобщава онлайн изданието Mashable.

Компанията ще си партнира с Университета на Калифорния в Сан Франциско и болницата "Маунт Синай" в Ню Йорк. Те ще събират ДНК от желаещите да участват и ще я анализират. Данните ще са анонимни, като ще се използват за медицински проучвания. Самите потребители също ще могат да виждат резултатите от някои анализи, което ще става посредством мобилното приложение.

Дори е възможно да се въведе функция за "споделяне на геноми" също толкова лесно, колкото е да се сподели местоположението на потребителя. Хората ще се включват по желание в проекта. Учените ще имат задължението да държат информацията в компютърния "облак".

Потребителите ще разполагат със своите данни в приложението и ще имат възможност да ги предават на лекари или да се включват в различни проучвания. Желанието на Apple и учените е да стимулират повече хора да взимат участие в медицинските проучвания, за да се увеличи количеството и разнообразието от информация, което ще помогне за развитието на медицината.

Засега Apple и споменатите институции не коментират темата. Учените споделят, че са доволни от първите пет приложения от ResearchKit, които вече са налични и се радват на сравнително голям интерес от потребителите.

ДНК анализите ще използват само част от генетичния код на всеки участник, като всяко проучване ще има конкретна цел. Тя ще трябва да бъде одобрявана предварително от Apple и независим панел от специалисти, които ще преценяват етичността на всяка разработка. Едва тогава тя ще бъде допускана до ResearchKit и ще могат потребителите да взимат участие в нея. Засега няма информация за конкретен срок, в който новото приложение ще започне да работи.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини