Пестицидите в тялото ти

Някои от пестицидите се абсорбират в тялото чрез храната, това доказва проведено наскоро изследване от Шведския изследователски институт по опазване на околната среда. То е имало за цел да установи дали преминаването от обикновена към органична храна оказва значим ефект върху тялото.

В изследването е участвало семейство с трите им деца, което обикновено не включвало органична храна в диетата си. Семейството трябвало първо да се храни с обикновена храна, а в последствие да премине към органична. Проби от урината на цялото семейство са били изследвани за наличието на пистициди.

Резултати са категорични, че някои от пестицидите се абсорбират в тялото. Чрез избора на органични продукти до голяма степен е възможно да се избегне консумацията на тези вредни химикали. В сравнение с периода, в който семейството е приемало само обикновена храна, в седмиците на органични продкти концентрацията на пестициди е спаднала значително - особено при децата. Нивата на много от пестиците, но не на всички са били по-ниски и при възрастните.

Родителите в шведското семейство са били на възраст 39 и 40 год, децата на 3, 10 и 12 - всички те обичайно консумирали нормална храна. Като част от експеримента те трябвало да продължат приема на обикновена храна за 1 седмица последвана от 2 седмици на изцяло органични продукти - плодове, зеленчуци, месо, риба и т.н.

Други продукти обичайно използвани в домакинството, като такива за лична хигиена, почистващи препарати и нови текстилни продукти също могат да съдържат антибактериални агенти като триклокарбан, който при разграждането си в тялото образува метаболита 3,5-дихлороанилин (3,5-DCA), продукт формиращ се и при разграждането на пестицидите.

Това също е било взето под внимание при анализиране на пробите, за по точна оценка на изследването.

По време на органичната седмица детергентите също са били промемени. Семейството било помолено да не използва новозакупени дрехи, спално бельо или кърпи през този период. Било им е разрешено да използват само екологични продукти за лична хигиена като шампоани, баласами и кремове.

Проби от урината са били събирани всяка сутрин. Семейството е отбелязвало в дневник консумираната през деня храна. Били са сравнявани по 4 проби от всеки член на семейството от първата и последната седмица в експеримента. Пробите са били анализирани за наличието на 12 различни вида пестициди.

Резултатите категорично сочат, че нивото на пестициди е по-ниско, когато семейството е преминало на изцяло органична храна. Като при децата този спад е бил по-чувствителен. Най-ниско ниво на пестиците в урината след двете седмици на органични продукти е било регистрирано при най-малкото дете и майката. При бащата нивата на само някои от пестицидите като 1,2,3-Трихлорпропан и мепикват са били същите или дори по-високи в сравнение със седмицата на нормална храна. Предишно проучване сочи, че следи от тези пестициди в урината се откриват след консумация на вино и кафе.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини