Шефът на "Лукойл" открива нов комплекс за 1.5 млрд. долара

Президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов е на посещение в България по повод въвеждането в експлоатация на нов комплекс за преработка на тежки остатъци в "Лукойл Нефтохим-Бургас".

Днес той бе приет от държавния глава Росен Плевнелиев, като на срещата ръководството на компанията запозна президента Плевнелиев с инвестиционната програма на "Лукойл" у нас и с хода на реализацията й.

На предишни срещи с държавния глава през 2012 г. и 2014 г. от компанията вече представиха пред президента Плевнелиев параметрите на проекта, който се предвижда да повиши ефективността на рафинерията в Бургас
В строежа на съоръжението са вложени 1,5 млрд. долара, което представлява една от най-големите чуждестранни инвестиции у нас през последните години.

Инсталацията е единствената по рода си в Югоизточна Европа. Подобни инсталации има само в седем други страни, сред които са САЩ, Япония и Кувейт.

Заводът в Бургас ще преработва най-тежкият остатък от петрол, което позволява максимално оползотворяване на скъпата суровина. Строителството започна през 2012 година 

Президентът Плевнелиев приветства използването на иновативни технологии в новата инсталация и факта, че благодарение на тях ще се повиши конкурентоспособността на рафинерията в Бургас на европейския пазар. 
Държавният глава отбеляза, че производството ще отговаря дори на най-високите екологичните норми на Европейския съюз.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Лу
    Лук мирисъл
    0 0
    13:36, 19 май 2015
    БББ открива седалки Моци на стадион, но инвестиции за 1,5 млд в зелено не му правят впечетление и изпраща солташаци, дето хич ги няма в отношението си към Рошън!
  • 2
    10
    1000
    2 0
    19:37, 19 май 2015
    Какъв к..р търси президента при руски бизнесмен щом толкова много плюе руснаците . Би трябвало да го изгонят , но възпитанието им е надделяло .
Последни новини