Жълт код за обилни валежи и гръмотевици в пет области в Южна България

Жълт код за обилни валежи и гръмотевици е обявен за 5 области в Южна България, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е в сила за областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково. Превалявания и гръмотевици се очакват главно следобeд. 
Днес преди обед ще бъде предимно слънчево, но ще започне да се развива купеста и купеста-дъждовна облачност. Главно след обяд ще има краткотрайни валежи и гръмотевици с временно усилване на вятъра. На повече места и по-интензивни ще бъдат явленията в Южна България. През по-голямата част на деня вятърът ще е слаб източен, в източните райони до умерен. Максималните температури, в повечето места, ще са между 22° и 27°, по морския бряг 20-22°, в София около 23°.Атмосферното налягане е по-ниско от средното за май и през деня ще се задържи почти без промяна.
Над Черноморието ще е с променлива облачност. По южното крайбрежие е възможно краткотрайно да превали. Вятърът ще е от североизток, предимно умерен. Максимални температури 20-22°. Температурата на морската вода е от 17° по северното, до 20° по южното крайбрежие. Вълнението ще е около 3 бала.
Неустойчиво ще е времето в планините. Около и след обяд ще се развие купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи съпроводени с гръмотевична дейност. Вятърът по билата ще е умерен до силен от североизток. Температурите слабо ще се понижат. Очаквана дневна температура на 1200 метра около 17°, на 2000 метра около 11°.


Източник: http://www.cross.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини