Иво Димов с нощни проверки на ЖП надлеза, приключват с асфалтирането днес

Проверки на повторното асфалтиране на ЖП надлеза прави Иво Димов

Нощна инспекция на ЖП надлеза на бул."Трети март" е предприел кметът Иво Димов. Той съобщи пред журналисти, че снощи  23:10 часа е наблюдавал как върви полагането на новия пласт асфалт на кръговото.

Вчера започва повторното асфалтиране на новото съоръжение в Димитровград. Припомняме, че се наложи премахване на настилката на надлеза заради проблеми с плътността на асфалта. Той бе фрезован и подготвен за ново полагане.

По отношение на сроковете за завършване градоначалникът отказа коментар. От "Терна" заявиха, че в края на днешния ден се очаква да приключат с асфалтирането на надлеза. Възможно е и днес работата да продължи до нощните часове. Към момента остава полагането на асфалт по бул."Трети март" до пресечката с ул."Ем.Станев".

Dimitrovgrad.bgvesti.net

По източната тангента асфалтирането приключи
Продължава по бул."Трети март" в посока Хасково
Около водната кула почти е положен нов асфалт

Западната част на надлеза

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Не
    неразбрал
    13 -10
    22:34, 22 май 2015
    Още стотина човека също минаха по тъмно да видят какво става с надлеза. Е, И? И те също не могат да кажат коя е датата на пуска. Ама че загриженост от страна на кмета!
    • Ни
      Никой
      0 0
      23:03, 25 май 2015
      Да се не начуди човек, как фрезоваха и асфалтираха наново само за броени дни... Невероятно е! :-)))
    • Ле
      Лентички
      0 0
      15:50, 26 май 2015
      Е как кога е датата на пуска??? Бате Бойко ще идва да реже ленти по магистралата на 28, мислите ли че няма да се отчете и при нас?! ;)
  • 2
    Йо
    йонко
    6 -1
    10:04, 23 май 2015
    Всички плочки хлопад всичкия цимент за за палненето на фуги е постен и се роши сега . друго мантинелите от пешеходната алея са толкова груби че нямам думи .с една дума фирмата работи доста постно и бавно .
    • Кр
      критик
      4 -1
      08:03, 25 май 2015
      Хлопад, палнене, роши .... Хихи ....
  • 3
    Кр
    критик
    3 -1
    07:59, 25 май 2015
    Относно "йонко" ... Най ме радва на тоя свят, неграмотното писане.
    • Ни
      Никой
      0 0
      23:10, 25 май 2015
      Мен пък никак не ме радва "майсторлъка" на фирмата изпълнител - за една година, чат-пат се събираха по няколко човека на обекта... :-(
  • 4
    Бр
    БРАТЛЕТО
    2 -1
    13:09, 25 май 2015
    Аиде почна се мн мозаци има тук и на коча мад се клатят ама не падат
    • Ни
      Никой
      0 0
      23:15, 25 май 2015
      "Пилците се броят на есен" - като почнат дъждовете и под плочките се образуват кални локви... няма да е за минаване от там, братле! ;-)
  • 5
    An
    an_actor
    2 0
    08:29, 27 май 2015
    Добре, че господин Димов, постоянно надзирава и наблюдава, а дори се и включва както може за реализирането на този надлез! По-добре сега да се асфалтира наново, докато все още работи фирмата, отколкото след година да пропадне целият път и да стане на дупки и кръпки!
  • 6
    Tr
    true
    1 0
    08:55, 27 май 2015
    Добре е че Кмета осъществява своевременен контрол! Целта е когато се прави инвестиция тя да е качествена и дългосрочна, а не просто отбиване на номера! Видяхме какво стана със стадион Миньор поради некачественият му ремонт от преди четири години!
  • 7
    Р.
    Р.Т.
    0 0
    23:52, 27 май 2015
    Именно за това става въпрос, но повечето хора не го разбират. Реализирането на всеки проект изисква време и усилие,а не нещата да се направят бързо и некачествено. Трябва да оценяваме и да бъдем благодарни, че Кмета е поискал независима експертиза на асфалта и по този начин се е разбрало за некачествения материал. Предприел е своевремени мерки и така нещата ще се получат по най-добрия за тях начин. Затова, когато коментираме дадена статия нека да бъдем по-добре осведомени и чак тогава да си позволяваме да си даваме мнението, а не просто да напишем два реда, в които да обвиним някого за дадено нещо. Както г-н Димов, така и всички ние искаме надлеза да бъде готов, но всичко това изисква много работа и разбира се разбирателство от наша страна за забавянето.
Последни новини