Кристалина Георгиева: Бизнесът да не чака само европари

Бизнесът да се научи да работи с инструменти за финансиране, а не с грантове, защото това е бъдещето на Европа. Трябва да се ползват и парите на частния сектор.

Това обяви еврокомисарят и заместник-председател на ЕК с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева на работна среща с премиера Бойко Борисов. Двамата са обсъдили възможностите за ползване на потенциала в България за инвестиции чрез плана "Юнкер" на ЕК.

Георгиева се включи в дискусията "Планът "Юнкер - нови възможности за инвестиции в България".

Сред обсъжданите проекти е било изграждането на интерконекторната връзка между България и Гърция.

"Ще намерим начин как да подкрепяме български проекти през финансиране от ЕС", посочи еврокомисарят.

Според Георгиева вече сме се научили да не връщаме пари при ползването на еврофондове, но целта ни е да не връщаме нито един лев, защото тези пари са нужни на нашата икономика. Планът "Юнкер" е толкова важен днес, колкото и когато го стартирахме, добави тя.

Планът беше създаден заради дефицит на инвестиции в ЕС и от нуждата на "инжекции" за потенциал за растеж.

"Постигнатото досега е много добро - с около 13 млрд. евро генерирахме над 100 млрд. инвестиции в Европа, каза Георгиева. По думите и добре върви финансирането на проекти за малки и средни предприятия и в този сегмент ЕК е готова да увеличи помощта с още 500 млн. евро. Трудности все още има при одобрението на проекти на големите компании", каза още Георгиева.

В дискусията участваха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева,  председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати и предприемачи.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини