Дипломатическият корпус в Хасково за първи път от 33 години насам

    Ръководители на дипломатически мисии у нас и членове на семействата им посетиха Хасково за първи път от 33 години насам.

    Визитата им е по покана на министъра на външните работи Даниел Митов.

    Делегацията обаче доведе министърът на туризма Николина Ангелкова.

    Дипломатическия корпус съобразно протокола посреща на наша територия областният управител на Хасково Добри Беливанов.

    В приветствието си Беливанов отбеляза, че Хасковска област е национално известна с винопроизводството си и с отличното си грозде. Той отбеляза и богатството на региона на исторически и археологически обекти.

    Областният управител не пропусна да презентира и балнеотуризма, като представи уникалната по състав и лечебни свойства минерална вода в Минерални бани.

    В късния следобед днес двата автобуса чужденци и придружаващата ги охрана, спряха на паркинга пред сградата на общинската администрация. Там с цялото си кралско войнство ги посрещна кмета Георги Иванов, който здрависа всеки един от гостите, а първата забележителност на града, която им показа беше блъсналата се в металния стълб до кметството Баба Яга.

    След официалното посрещане гостите бяха настанени в зала „ Хасково“ където чуха кратко представяне на историята и поминъка на града от кмета Георги Иванов. Схематичният му разказ започна с представянето на Хасково като населено място с хилядолетна история.

    Пренесъл се вече в днешно време Иванов подчерта пред дипломатите, че макар и да не е богат град, през последните години Хасково се слави като един от най-чистите и зелени населени места у нас.

    Градоначалникът подчерта пред гостите и благоприятното местонахождение на града, чийто управник е. Икономиката на града представи като развита предимно в леката промишленост със 712 шивашки фирми, които работят в района. Георги Иванов не пропусна да посочи, че най-голямата болка на града е, че си няма Висше учебно заведение и коментира пред дипломатите, че ако някоя от техните държави иска да инвестира в подобно начинание Хасково е с отворена врата.

    „Във времето, в което аз станах кмет през 1999 година, в града имаше само един паметник“, разказа на дипломатите още кметът.

    За да покаже на гостите настоящото развитие на града в монументална посока, Георги Иванов влезе в ролята на гид и сам разведе из централната градска част делегацията.

    Членовете на дипломатическия корпус видяха единствения у нас Паметник на завистта, снимаха се пред часовниковата кула. За тях истинска атракция беше и пазара на билки на площад“ Атлантически“, където чужденците на пропуснаха и да си напазаруват. На място те бяха прекарани символично за здраве и през красив венец, изплетен от бели рози и билки.

    Пред сградата на театъра Дипломатичиският корпус беше посрещнат от Духовия оркестър към общината.

    След обхода на централната градска част, делегацията отпътува към с. Узунджово където се намира най-голямата селска църква в България, уникална и с иконостаса си с врязана глаголица. Обиколката им завърши и с посещение на Гробницата в село Александрово.

    Турът на дипломатите продължава и утре в Кърджали и археологическия комплекс „Перперикон“.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини