Берн се намеси на пазарите заради Гърция, Париж иска Атина в еврозоната

    Негативното развитие на пазарите принуди централната банка на Швейцария да се намеси на валутните борси, за да отслаби швейцарския франк, съобщава „Гардиън".

    Шефът на Швейцарската национална банка Томас Джордан разкри тази сутрин, че банката е предприела мерки за защита на страната от гръцката криза.

    Той подчерта на финансова конференция в Берн, че гръцката ситуация остава несигурна. Никой не знае накъде ще тръгне гръцката ситуация, подчерта той и добави, че е възможно постигане на споразумение с Гърция.

    Швейцарската национална банка се намеси на валутния пазар, намеси се в трудна ситуация, добави той.

    При отварянето на пазарите тази сутрин в Европа еврото се обезцени спрямо швейцарския франк до 1,03976 (- 0,339).

    Междувременно френският президент Франсоа Оланд заяви след извънредна среща на кабинета за Гърция, че Франция е готова да действа за запазване на Атина в еврозоната.

    "Гърция реши да прекъсне преговорите. Съжалявам за техния избор, понеже бяхме близо до споразумение", изтъкна президентът и добави, че би желал преговорите да се възобновят.

    Все още има няколко часа преди преговорите да приключат, включително за удължаване на гръцката спасителна програма, каза той и предупреди, че референдумът в неделя е избор между оставане в еврозоната и поемане на „риск да я напусне".

    Според него френската икономика е по-силна от преди 4 години и няма заплаха за нея от гръцката криза.

    Източник: news.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини