България ще участва със 100 млн. евро в плана ”Юнкер”

България ще осигури 100 млн. евро за подпомагане на проекти от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), съобщават от Министерството на финансите.
Фондът, който е основен елемент от т.нар. план "Юнкер" ще започне работа през септември.

Проектите ще бъдат съфинансирани след одобрение от Българската банка за развитие. Приоритетни са проектите, които имат голямо социално и икономическо значение и осигуряват нови работни места.

Редица други държави като Германия, Испания, Франция, Италия вече са обявили намеренията си за участие във фонда, чрез своите национални банки за развитие.

В края на април Европейската комисия съобщи, че Полша ще участва в инвестиционния план на Жан-Клод Юнкер с 8 милиарда евро - с колкото се включват Франция, Германия и Италия.

Испания ще участва с 1.5 млрд. евро, Люксембург с 80 милиона евро. 

Планът "Юнкер" (носещ името на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер) предвижда инвестиции на 315 млрд. евро в икономиката на 28-те държави от ЕС в следващите три години.

Юнкер представи плана си в края на 2014 година.

На този етап ЕФСИ е финансиран единствено от Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) с 21 милиарда евро. Страните не са се включили пряко и предпочитат да се ангажират със съфинансиране на национални проекти.

С плана "Юнкер" искаме да насърчим частните предприемачи в ЕС, да им помогнем да инвестират в рискови проекти, които да раздвижат икономиката на Европа, заяви неотдавна в София зам.-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен.

На 24 юни 2015 г. Европейският парламент гласува Регламента за създаване на ЕФСИ. Фондът по план ще стартира работа до началото на септември и се очаква в следващите години да мобилизира допълнителни публични и частни инвестиции в Европа, в частност и в България, за осъществяването на проекти от голямо социално и икономическо значение, както и такива, насърчаващи създаването на работни места, с принос за растежа в дългосрочен план и повишаването на конкурентоспособността, се казва в съобщението на МФ.
 
Фондът ще допринесе също и за развитието на малки и средни предприятия, които са гръбнакът на всяка икономика и осигуряват съществен дял от БВП.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини