Вижте тази вечер как Юпитер прегръща Венера

    Планетариумът „Джордано Бруно“ в Димитровград ще е отворен тази вечер след 20.30 часа заради големия интерес за наблюдение на сливането на Юпитер и Венера, съобщи шефът му Димитър Кокотанеков.

    Най-ярките планети на нощното небе ще са толкова близо една до друга на 30 юни срещу 1 юли, че от Земята ще се виждат като една ярка звезда. Според изчисленията на астрономите компания може да им направи звездата Регул, която, макар да изглежда близка, се намира на 80 светлинни години от Земята.

    Сближаването между Венера и Юпитер ще даде възможност на астрономите да направят "семейни снимки" на двете планети дори с любителски телескоп с тесноъгълна камера. На тези фотографии планетата-гигант и утринната звезда ще са приблизително еднакви по размер, макар Юпитер да е два пъти по-голям от Венера. Той ще изглежда колкото нея, тъй като се намира на около 12 пъти по-голямо разстояние от Земята. Така ще се възпроизведе митичната Витлеемска звезда, която е изгряла при раждането на Исус Христос според Библията. В тази прегръдка двете планети ще прекарат около седмица, обясняват учените от Sky & Telescope.

    Шефът на димитровградския Планетариум Димитър Кокотанеков обясни, че двете небесни тела се приближават и се отдалечават едно от друго, а в голяма близост са от поне седмица. Тази вечер обаче ще са на разстояние от само 23 дъгови минути. Кокотанеков ги е снимал в събота.

    Астрономът разяснява, че всъщност явлението не е толкова рядко. За последно толкова близо Венера и Юпитер са били през март 2012 година.

    За тези, които искат да наблюдават „сливането“, той дава чисто практични указания - при ясно време ще можете да виждате Венера и Юпитер като едно цяло около 21 часа, ако погледнете на запад.

    А твърденията, че това е същата звездната картина, описана в Евангелието на Матей като Витлеемската звезда, водила влъхвите мъдреци към мястото, където се е родил Исус, Кокотанеков оставя на романтиците. Астрономът казва, че няма безспорни доказателства за това, че в нощта на Рождество Христово явлението, описано в Библията, е същото, тъй като според друга теория може да е ставало въпрос за комета, или пък древните да са наблюдавали взрив на свръхнова.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини