Искат сливане на болниците в Хасково и Димитровград. Медици: Това е глупаво

Димитровградският общински съветник Тодор Ташев внася докладна записка в местния парламент, с която се предлага димитровградската болница да се слее с хасковската. Мотивираното предложение ще бъде обсъдено и евентуално гласувано в последният четвъртък на месец юли. Одобрението на ОбС е решаващо, понеже общината притежава 100 % от местната МБАЛ „Света Екатерина“. После ще се търси съгласието на хасковската болница.

Според Ташев, това е единствения шанс се измъкне димитровградското лечебно заведение от критичното финансово състояние, в което се намира. Към момента „Света Екатерина“ има колосалните 3.5 млн лева дългове, които няма как да погаси с приходи от 250 хиляди на месец. Заради воденичния камък на просрочените задължения пък на няколко пъти се стигна до запор на сметките на лечебното заведение. Същевременно дълговете пречат за изтеглянето на нов кредит по примера на хасковския овърдрафт, с който да се покрият поне най-належащите плащания. Субсидиите от общинския бюджет само кърпят нещата месец за месец, без да се стига до трайно решение, смята Ташев. Според него, освен финансово облекчение, от евентуалното сливане ще спечелят и димитровградските пациенти, които и сега пътуват до Хасково в търсене на специалисти и апаратура.

Съветникът и поддръжниците му се надяват, че сливането ще бъде прието от МБАЛ - Хасково, защото по този начин те ще придобият годишния прогнозен бюджет на „Света Екатерина“ в размер на 2.6 млн лева, плюс материалната й база, оценена на 11 млн. лева. Срещу тези активи димитровградската община ще увеличи дяловото си участие в хасковското АД, каквото е областната болница. Същевременно новият юридически субект трябва да поеме дълговете на димитровградчани.

Оказа се, че предлаганата схема не е съгласувана с никого от субектите на тази сделка. В МБАЛ Хасково обявиха, че за пръв път чуват, но изразиха съмнение в законовата възможност, понеже, както е известно, областната болница е с над 80 % държавно участие, а димитровградската е на 100 % общинска. При липса на конкретни параметри, няма как да се направят и нормални разчети за ефекта от подобно действие, коментира изпълнителният директор д-р Мариян Запрянов. Може би от това ще имат полза пациентите, дипломатично добави той.

Никаква дипломация нямаше в становището на „Света Екатерина“. Заместник-управителят д-р Валентин Палашeв нарече начинанието глупаво, с крайно негативно отношение от страна на всички в доболничната помощ на Димитровград.

„Това момче (Ташев б.а.) просто му се прави нещо и му предлагам да измисли начин за сливане на няколко банки например или обединението на Левски и ЦСКА. Да не се занимава с болници“, разгневи се Палашeв. Идеята въобще не е съгласувана с лекарите, няма никакъв план как и в какво ще функционират паралелно двете лечебни заведения. Това не е като сдруженията в София, където слетите болници бяха през 200 метра - тук сме в различни общини, а нашата болница обслужва 60 хилядно население. Сливането с Хасково няма да подобри здравното обслужване на тези хора. „Защо, ако ще следваме идеята на министъра, не се слеем с болницата в Пловдив например“, риторично попита Палашeв и завърши с категоричното „против“ от негово и на колегите му име.

В пълно неведение бе и кметът на Димитровград Иво Димов. От мениджърска гледна точка това решение не е оправдано, мотивира се той. Според него МБАЛ„Света Екатерина“ има достатъчно потенциал да си изплати борчовете сама и да не лишава населението на Димитровград от собствено лечебно заведение. „В момента сме в преговори за отпускане на 1 млн. лева кредит, който евентуално да бъде гарантиран от общината. С това ще платим просрочените задължения и ще вземем глътка въздух. С по четвърт милион на месец приходи ще оздравим болницата“, завърши оптимистично Димов. Единствените му резерви са дали ще продължи орязването на болничния бюджет от страна на Касата. Към момента РЗОК дължи 150 хиляди лева на „Света Екатерина“, което не е малка сума за димитровградската болница.

Любопитното е, че предложението на Ташев не среща единодушна подкрепа и от собствената му съветническа група „Да за Димитровград“. Част от съветниците изразявали симпатия към идеята, но други били категорично против. Все още не е ясна и позицията на председателя на сесийната група Катя Панева и председателеля на ОбС Стефан Димитров.

Гласовете „за“ и „против“ предложението ще се преброят на 30-ти юли.

Г. Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини